czwartek, 1 czerwca 2017

Tarta czekoladowa z granatem



Pyszna tarta z aksamitnym, słodkim kremem czekoladowym i kwaskowatymi pestkami granatu - dla kontrastu, na cieście kruchym. Ultra proste. Zamiast granatu, można wykorzystać truskawki, maliny i inne niezbyt słodkie owoce.

W tym cieście nie ma nic skomplikowanego, a ciasto kruche wyjdzie perfekcyjne przy stosowaniu kilku zasad: używamy prawdziwego masła, mocno schłodzonego, wyrabiamy je niezbyt długo, dobrze schładzamy w lodówce po wyrobieniu - 1 godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażalniku, ciasto przed pieczeniem nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Polecam krupczatkę i cukier puder.

Gotowi na przepis?

Tarta czekoladowa z oestkaki granatu

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g zimnego masła, pokrojone na kawałki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki

Masa czekoladowa:

  • 2 mleczne czekolady (200 g)
  • 250 g serka mascarpone

dodatkowo:

- na wierzch pestki z 1 owocu granatu

Wykonanie:

Ciasto: składniki zagnieść na jednolitą masę, mikserem lub ręcznie. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche, dodać łyżkę zimnej śmietanki kremówki albo lodowatej wody. Utworzyć kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na pół godziny.

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, grzanie góra-dół.

Zimne, twarde ciasto, pokroić na półcentymetrowe plastry i wylepić nim formę do tarty (albo tortownicę) - moja miała średnicę 32 cm. Ponakłuwać w wielu miejscach widelcem, także boki. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Wyjąć formę i całkowicie wystudzić ciasto.

W kąpieli wodnej* rozpuścić posiekaną czekoladę, nieco przestudzić i dodać mascarpone. Dokładnie wymieszać. Masę czekoladową wlać na upieczone i wystudzone ciasto kruche, wyrównać.

Udekorować pestkami granatu. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aż masa czekoladowa stężeje.



* pokruszoną na kostki czekoladę włożyć do szklanej lub metalowej miski, którą umieścić w garnku o mniejszej średnicy, z wodą na dnie garnka. Umieścić na ogniu. Miska nie może dotykać wody, która będzie wrzeć, dlatego wody powinno być tylko kilka cm. Co jakiś czas czekoladę przemieszać, żeby łatwiej się roztopiła. Najlepiej zobaczyć to na filmie:




4 komentarze:

  1. Bajecznie wygląda. Mam formę do tarty o średnicy 26 cm. Czy taka też wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ze tak. Rozmiar blachy moze byc podobny lub inny. Mogą byc nawet tartaletki.

      Usuń
  2. Granat i czekolada to super combo :) Ależ bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie ale jak smakuje ten granat z pestkami w cieście?

    OdpowiedzUsuń