czwartek, 22 maja 2008

Crumble czyli kruszonka z rabarbarem







Idealny w środku wiosny, gdy mamy ochotę na coś kwaskowatego, ale jednocześnie słodkiego -bo słodki jest karmel i kruszonka. No i słodkie są lody - bo polecam je podawać
na ciepło, koniecznie z dużą kulką (albo dwiema) lodów waniliowych. Ja podałam z bakaliowymi - czyli ich wzbogaconą odmianą. Przy okazji - lody bakaliowe Grycan są wspaniałe. Dziś rano wyjadałam je łyżeczką z pojemnika, po tym jak spróbowałam ich w sobotnie południe...

Przepis pochodzi z bloga Liski


Crumble czyli kruszonka z karmelowym rabarbarem


Składniki:

600 g rabarbaru (przed obraniem, po obraniu zostaje około 400 g)
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Kruszonka:

100 g mąki
50 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki (ewentualnie trochę więcej)
50 g płatków owsianych błyskawicznych (lub mąki owsianej)
30 g cukru pudru
szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej (opcjonalnie) [nie dodawałam]

do podania: lody waniliowe

Photobucket

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki.
Na patelni ze stalową rączką, na dużym ogniu rozpuścić cukier, cały czas mieszając. Kiedy zrobi się karmel, wrzucić pokrojony rabarbar, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Rabarbar powinien pokryć się karmelem - po ok. 3 minutach należy zdjąć go z ognia.

Kruszonka: wszystkie składniki wymieszać drewniana łyżką w miseczce lub w malakserze [użyłam malaksera z końcówką noże]. Posypać wierzch rabarbaru, wstawić z patelnią do piekarnika i piec 20 minut.

Jeśli nie mamy stalowej patelni: rabarbar przekładamy do żaroodpornego naczynia lub blaszki i wówczas posypujemy kruszonką. zapiekamy.

Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut (5-10), żeby lekko przestygło i podajemy. Najlepiej z lodami waniliowymi.

Pyszne i bardzo łatwe. Gorąco polecam.
Smacznego!

0 komentarze

Publikowanie komentarza