piątek, 23 maja 2008

Konfitura z jagód




Konfitury nie były bardziej proste... Przygotowałam je późnym latem zeszłego roku, ze świeżych jagód. Nie za słodkie, czysta rozkosz - gdy podajemy je na świeżym, chrupiącym chlebie z masłem.


Konfitura z jagód

Składniki:

jagody
cukier żelujący

Na jeden kilogram owoców używamy 0,5 kg cukru żelującego 2:1 Diamant.

Jagody umyć, usunąć listki i odważyć 1kg. Owoce wymieszać z 0,5 cukru żelującego 2:1 i pozostawić na 3-4 godziny, aby umożliwić wniknięcie pektyn. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i zamknąć nakrętką typu twist-off.

Nie trzeba pasteryzować.

[Przepis pochodzi od producenta cukru Diamant.]

0 komentarze

Prześlij komentarz