Sernik na piernikowym spodzie




Kremowy w smaku, idealny na Boże Narodzenie ze względu na ilość przypraw korzennych. Przypomina mi sernik nowojorski. Wypróbowany kilkukrotnie, zawsze zachwyca. Przepis Liski

Sernik na piernikowym spodzie

Składniki:

Spód:

  • 250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka korzenne albo typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolna ich kombinacja)
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika [najlepiej bez dodatku mąki]

Masa:

  • 500 g białego twarogu (zmielonego) [użyłam sera President, polecany jest też ten]
  • 160 g cukru pudru
  • 4 jajka [duże]
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego [można zastąpić mąką ziemniaczaną]
  • 1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi) [ew. wanilinowego]

Polewa:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
do posypania: tarta gałka muszkatołowa [opcjonalnie]

Wykonanie:

Spód:
Ciasteczka wsypać do torebki foliowej i dokładnie rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać przyprawę do piernika i pokrojone masło (druga także wypróbowana wersja: dodać roztopione masło, lekko przestudzone). Zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.

Tortownicę o średnicy 18-20 cm (ja miałam 26 cm, też jest ok, po prostu sernik jest niski) wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem. Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki. Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Masa:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić sernik. Piec 45-50 minut.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Uwagi: Dokładnie trzymałam się przepisu i proporcji. Użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej. Nie posypywałam gałką.





Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

4 komentarze :

  1. pieknie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :)

    smakuje też bardzo dobrze

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolezanka z pracy zrobila w swieta i wszyscy byli zachwyceni :) wielokrotnie tez powtarzala :) Calus Ninus!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)