niedziela, 14 grudnia 2008

Orzeźwiający napój cytrynowo imbirowy



To bardzo orzeźwiający napój, który często w lecie przygotowuję w ilościach kilku litrów i który wspaniale gasi pragnienie. Ma przy tym niecodzienny smak. Niezła dawka witaminy C. Nie dodaję cukru do lemoniad, bo nie lubię, dlatego napój ten mogę pić bezkarnie :)

Składniki (na jedną szklankę):
łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, najlepiej razem z miąższem
mały kawałeczek (około 1 cm) świeżego imbiru
woda mineralna
(opcjonalnie: cukier)

[Składniki na 1-1,5 l wody - 2-3 cytryny, imbir o długości ok 5 cm]

Wykonanie:


Wyciskamy sok z cytryny, zalewamy wodą, dodajemy obrany imbir. Koniecznie zostawiamy na pół godziny albo i dłużej żeby woda nabrała imbirowego smaku. Dobrze jest schłodzić w lodówce (w lecie).

Można dodać cukier do smaku.

0 komentarze

Prześlij komentarz