![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJX-FFqP1HflYrKUvs02wz4KCUk9odxvd3eCfukkh-UqCGMXt7N-4BPHcADanB6sfllURpmq2mXs20I1fsK_nUCwFlQUfaDnnsWFIrqBj7d7uXt6et8iiC1UnSp7ESGEoTZA3c0jHxXvax/s400/napoj+cytrynowo+imbirowy.jpg)
To bardzo orzeźwiający napój, który często w lecie przygotowuję w ilościach kilku litrów i który wspaniale gasi pragnienie. Ma przy tym niecodzienny smak. Niezła dawka witaminy C. Nie dodaję cukru do lemoniad, bo nie lubię, dlatego napój ten mogę pić bezkarnie :)
Składniki (na jedną szklankę):
łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, najlepiej razem z miąższem
mały kawałeczek (około 1 cm) świeżego imbiru
woda mineralna
(opcjonalnie: cukier)
[Składniki na 1-1,5 l wody - 2-3 cytryny, imbir o długości ok 5 cm]
Wykonanie:
Wyciskamy sok z cytryny, zalewamy wodą, dodajemy obrany imbir. Koniecznie zostawiamy na pół godziny albo i dłużej żeby woda nabrała imbirowego smaku. Dobrze jest schłodzić w lodówce (w lecie).
Można dodać cukier do smaku.
0 komentarze
Prześlij komentarz