Ekstrakt waniliowy (domowej roboty)


W Polsce do niedawna nieznany, dopiero z rozwojem mojej wiedzy kulinarnej dostrzegłam różnicę między ekstraktem z wanilii a olejkiem waniliowym. Ekstrakt z prawdziwej wanilii jest drogi, 100 ml kosztuje 28 zł, a zrobienie jego jest proste i kosztuje dużo mniej. Wystarczy kupić strąki wanilii (w internecie strąki kosztują ok. 2 zł) i wódkę. I czekać... UWAGA: Przepis "udoskonaliłam" - początkowo użyłam sześć 18 cm strąków wanilii i 0,5 litra wódki, esencja nie była jednak taka jaka być powinna (była mało aromatyczna), dokupiłam więc dziesięć strąków wanilii (12 cm) i dorzuciłam do uprzednio zrobionego "ekstraktu", ledwo upchnęłam je wszystkie w butelce... Po dwóch miesiącach otrzymałam piękny, ciemny ekstrakt, pachnący mocno wanilią.

Najczęściej stosowany jest do aromatyzowania ciast i deserów.



Ekstrakt waniliowy = ekstrakt z wanilii (domowej roboty)

Składniki:


  • 16 strąków wanilii (lub więcej - daj tyle ile się zmieści w butelce)
  • nieco mniej niż 0,5 litra wódki dość dobrej jakości

Wykonanie

Strąki wanilii nacinamy pośrodku (nie rozcinając jednak koncówek wanilii), wkładamy je do butelki, zalewamy alkoholem, zakręcamy butelkę. Odkładamy w ciemne miejsce.

Można też inaczej - strąki wanilii naciąć pośrodku, wyłożyć miąższ z laski, pozostałe zdrewniałe części drobno posiekać. Miąższ i pocięty strąk zalać alkoholem, zakręcić butelkę. Tak jak wyżej - odłożyć w ciemne miejsce.

Początkowo codziennie, później raz na jakiś czas potrząsamy butelką. Ekstrakt dość szybko ściemnieje, a gotowy do użycia będzie po ok. 3-5 miesiącach. Im postoi dłużej, tym lepiej.

Pierwszy ekstrakt był robiony z zaledwie 6 strąków (takie proporcje są powszechnie stosowane w przepisach znalezionych w internecie), co przedstawia zdjęcie górne po 3,5 miesiąca od zrobienia. Poniżej zdjęcie po roku, gdy ekstrakt nasycił się 10 nowo dokupionymi strąkami wanilii i gdy osiągnął prawdziwy aromat - przeistaczając się z wódki waniliowej w pachnący wanilią, ciemny ekstrakt.


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb


8 komentarze :

  1. muszę odwiedzic allegro w celu poszukania tych stąków i zakupienia rzecz jasna:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. super:D tez nie dostrzegalam roznicy przez dlugi czas:)

    OdpowiedzUsuń
  3. 6 strąków na 1/2 litra wódki to zdecydowanie za mało. Na taką ilość alkoholu powinno być 50-60g lasek wanilii (są takie najtańsze w gatunku B, specjalnie do ekstraktu, na Allegro już po 1 PLN/szt.). Użycie tylko 6 spowoduje, że otrzymamy wódkę o smaku waniliowym, ale ekstraktem to nie będzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. anonimowy, bardzo Ci dziekuję za opinię - taki przepis niestety funkcjonuje powszechnie w sieci, nawet u Marthy Stewart

    co prawda moje strąki wanilii były bardzo dlugie, to faktycznie cos bylo nie tak w nasyceniu ekstraktu

    dokupilam 10 strąków (12 cm) i dorzucilam do uprzednio zrobionego "ekstraktu", naciąga...

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile można taki ekstrakt przetrzymywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieograniczoną liczbę lat, to alkohol

      Usuń
  6. Dzięki za przepis! Ekstrakt często pojawia się w przepisach, dobrze by było mieć taki w domu. :) Czy po kilku miesiącach i "naciągnięciu" należy te laseczki wanilii wyjąć, czy mogą sobie tam pływać?

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)