poniedziałek, 23 marca 2009

Zupa porowo - pieczarkowa


Improwizacja kuchenna niejednokrotnie przynosi całkiem niezłe rezultaty. Zupa jest super. Lekko słodka, kremowa dzięki serkowi topionemu - naprawdę polecam go dodać. Smietana jest tu zbędna. Zupa jest bardzo gęsta. Nie jest też bardzo kaloryczna (serek 250 kcal, masła użyłam nie więcej niż 50 gram - poza tym same warzywa). Proporcje na około 6-8 porcji. Czas przygotowania: około godziny.

Składniki:

2 litry wody
2 kostki rosołowe
1 duża marchewka, drobno posiekana
500 gram pieczarek, drobno posiekanych
3 średnie cebule, drobno posiekane
2 duże pory (części białe i jasnozielone), drobno pokrojone
ok. 50 gram masła
serek topiony śmietankowy (może być też np. pieczarkowy)
natka pietruszki
1 pierś z kurczaka - zmielona lub bardzo drobno posiekana
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy, dodajemy kostki rosołowe. Bardzo drobno posiekane pieczarki duszę na patelni na łyżeczce masła [do rozdrabniania wszystkich warzyw użyłam malaksera] - początkowo puszczą sok, dusiłam aż niemal cała woda odparuje [ok. 8-10 minut]. Dodałam do bulionu. Wrzuciłam też do gotującego się bulionu rozdrobnioną marchewkę.

Na łyżce masła podsmażyłam na złoty kolor pokrojoną cebulę - kilka minut.
Podobnie por (pokroiłam białe i jasnozielone części) - też na łyżce masła - aż pory zmiękły [ok. 8 minut].

Gotowałam zupę ok. 20 minut, warzywa rozdrobniłam malakserem na krem. Dodałam zmielone mięso drobiowe, gotowałam dodatkowo kilka minut. Na końcu wrzuciłam do zupy serek topiony - rozpuści się w zupie.

Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Koniecznie posypać natką pietruszki przed podaniem.

2 komentarze:

  1. lubię takie gęste zupy z dodatkiem kremowego serka topionego
    są pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna zupa :) dzisiaj zrobiłam na obiad i wszyscy jedli z apetytem. Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam jeszcze makaron i susz grzybowy

    OdpowiedzUsuń