Cynamonowe zawijańce



Ciasto wyrabia się i formuje wieczorem, a piec można rano, tak, żeby były gotowe do porannej kawy. Najlepiej podawać lekko ciepłe - drugiego dnia podgrzać w piekarniku bezpośrednio przed konsumpcją. Z przepisu Bajaderki.

Składniki:

(pojemność szklanki w tym przepisie 250ml)
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
5-6 łyżek masła
1/4 łyżeczki soli
4 szklanki maki
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży [użyłam 5 dkg świeżych]

Nadzienie:
2 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
1-2 łyżki cynamonu [użyłam 3 łyżki]

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić. Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i zalać 1/4 szklanki mleka, wymieszać i zostawić na 5-10 minut (aż urośnie). Ze wszystkich składników i rozczynu wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchenne, końcówka - haki, ok. 8 minut na średnich obrotach), przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Rozwałkować prostokąt o wymiarach około 40 x 25cm, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić delikatnie, aby się nie spłaszczyły i układać w wysmarowanej masłem formie. Przy zachowaniu większych odstępów, bułeczki będą bardziej chrupiące na brzegach. Przykryć blachę wysmarowaną masłem folią i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć z lodówki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogły dojść do temperatury pokojowej. Piec około 10 minut w temperaturze 200 st.C. Po upieczeniu można polukrować dowolnym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Oczywiście zawijańce mogą być upieczone tego samego dnia, po uformowaniu zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i piec jak powyżej. Wariacje: - do ciasta można dodać smażoną skórkę pomarańczową, otartą skórkę z cytryny lub rodzynki - do nadzienia oprócz wymienionych składników można dołożyć rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, kokos itp. - nadzienie można zrobić słodsze lub mniej słodkie w zależności od upodobań.

Ciasto po zwinięciu (jak rolady):





Gotowe do włożenia do lodówki:


1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)