Pesto z natki pietruszki





Coś zupełnie innego i pysznego. Najbardziej mi smakowało cienko rozsmarowane na razowej macy. Do pesto z natki pietruszki dodałam litewskiego parmezanu -Dziugasa. Moje niedawne odkrycie, wielokrotnie tańsze od włoskiego. Dostępny m.in. w Careffour i Almie. Inspiracja do zrobienia: "fotoforum".

Pesto z natki pietruszki

Składniki:
  • bardzo duży pęczek natki pietruszki [w zimie dwa lub nawet trzy]
  • ząbek czosnku (można pominąć)
  • 4 łyżki dobrej oliwy (ok. 60 ml)
  • 4 orzechy laskowe (lub inne, super byłyby piniowe, nerkowce a nawet ziemne - kilka - kilkanaście sztuk)
  • mały kawałek sera typu parmezan/grana padano lub polskiego sera Bursztyn
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: sok z cytryny

Wykonanie:

Pęczek natki pietruszki (odcięty tuż pod koroną z liśćmi, gałązki natki daj np. do rosołu - który wzbogaci jego smak). Z grubsza posiekać - łatwiej będzie miksować, dodać czosnek oraz pokrojony na drobne kawałki ser i orzechy (które uprzednio warto podprażyć na suchej patelni - do lekkiego zrumienienia), wszystko ponownie zmiksować, dodać oliwę, posolić i popieprzyć, warto dodać nieco soku wyciśniętego z cytryny.



Podawać z makaronem albo z pieczywem.

Pesto z natki pietruszki ma niski IG, nadaje się do pierwszej fazy diety SB - oczywiście bez chleba, np. jako pasta do pokrojonych na cieniutkie plasterki kalarepek czy nawet do ugotowanego kalafiora.




11 komentarze :

  1. Bardzo lubię wszelkie zielone pesto :) A takiego jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Też widziałam ten przepis Giezika w GP i mnie zauroczył, bo bardzo lubię natkę pietruszki (w przeciwieństwie do koperku np. ;)) To bardzo fajna alternatywa w oczekiwaniu na pesto bazyliowe, kiedy bazylia w rozsadzie jeszcze taka malutka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne! Tez mnie ten przepis na GP zaciekawil, sliczny kolor :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przed chwilą zrobiłam pesto weług Twojego przepisu. Mam jedną uwagę - bardzo trudno zmiksować łodyżki. Następnym razem zrobię pesto tylko z listków natki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można albo użyć samych listków, albo pokroić łodyżki przed włożeniem do malaksera - będzie prościej je zmiksować.

      Usuń
  7. właśnie zrobiłam, wyszło pyszne może ciut za słone ale i tak rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)