Crostini natarte czosnkiem, ze świeżo pokrojonymi pomidorami



Na przekąskę lub lekką kolację. Pomidory w tym daniu koniecznie muszą byc aromatyczne.

Składniki (2 porcje kolacyjne lub 3-4 jako przekąska):

10 kromek średniej bagietki (średnica ok. 5 cm)
3 średniej wielkości dojrzale pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku średniej wielkości
10 listków świeżej bazylii
(ewentualnie masło)
sol, pieprz

Wykonanie:

Pomidory drobno pokroić w kostkę (można obrać ze skorki), wymieszać z oliwą, wyciśniętym ząbkiem czosnku (1 lub 1,5 ząbka) oraz porwanymi na małe kawałki listkami świeżej bazylii. Posolić, popieprzyć, wstawić do lodówki do schłodzenia.

Kromki bagietki posmarować cienko masłem (można zastąpić oliwą z oliwek), każdą z kromek natrzeć wyciśniętym czosnkiem (w sumie niecały ząbek), wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut (aż do zarumienienia) [160-180 stopni C].

Podawać gorące kromki bagietki, nakładać na wierzch nadzienie pomidorowe.


6 komentarze :

  1. Bardzo dobry, jedli tutaj większość swoich przychodów w Brazylii jest lepszy. Google Translate, przepraszam, jeśli coś złego.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja także często robię bruschettę:) i takie nadzienie jakie prezetujesz jest moim ulubionym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to chyba wszystkim smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. klasyka....i zawsze pyszna :) a to najwazniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze daję na wierzch świeżo utarte pesto (nic prostszego przecież:) i zapiekam chwilę z pomidorami. Chyba moja ulubiona przekąska, nic mi tak nie smakuje jak połączenie pomidorów, czosnku, bazylii, oliwy i balsamico :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)