Drożdżowy warkocz z serem



Puszyste ciasto drożdżowe uformowane w kształcie warkocza ze słodkim nadzieniem z twarożku. Myślę, że oprócz twarożku można dać dodatkowo trochę owoców. Przepis Bajaderki z lekką modyfikacją, która ułatwia pracę z drożdżami świeżymi - rosną w tempie błyskawicznym.


Drożdżowy warkocz z serem

Składniki:


Ciasto:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży (albo 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży)
  • 3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo 1/8 łyżeczki aromatu waniliowego)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli


Nadzienie:

  • 250g twarożku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Ciasto:
Drożdże pokruszyć, zasypać 2 łyżkami cukru, mieszać - w niedługim czasie drożdże będą w postaci płynnej, dodać ciepłe mleko. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć naczynie ściereczką. W ciągu kilku - kilkunastu minut drożdże zaczną pracować, utworzą się bąbelki i rozczyn urośnie.

Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).

Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (można użyć malaksera).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20cm.



Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części.



Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia.



Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.




Przełożyć na wyłożona pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem (niekoniecznie).

Piec w temperaturze 180 st. C przez okolo 35-40 minut (grzanie dół, bez termoobiegu) , aż warkocze będą ładnie zrumienione. Lekko wystudzić na drucianej siateczce. Można posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.

II wersja pieczenia dla bardzo zajętych albo leniwych - wypraktykowana:

Włożyć warkocze do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika (tuż po zaplataniu, posmarowane rozbełtanym jajkiem), piekarnik zostawić otwarty przez ok. 10 minut - ciasto wtedy urośnie. Piekarnik zamknąć, dopiekać jeszcze ok. 30 minut (zależy od piekarnika) - sprawdzać patyczkiem.

5 komentarze :

  1. bardzo fajnie to zrobilas :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na razie, to dla mnie chyba zbyt skomplikowane;) ale chętnie bym zjadła takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam - ciasto jest pyszne - robiłam je w wersji z marmoladą wieloowocową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam wszystkim!
    wiemy, co dobre. :]

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszło rewelacyjnie... wydaje sie trudne ale w rzeczywistosci banalnie proste;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)