sobota, 27 czerwca 2009

Poncz truskawkowy


Na późnowiosenne i letnie imprezy. Podane w dużym szklanym naczyniu - wprost na stół.

Składniki:
1 kg truskawek
1/2 - 3/4 szklanki cukru (zależy od tego jak słodkie są truskawki)
sok z 1 cytryny
1 butelka białego, wytrawnego wina
1 butelka białego wina musującego, półwytrawnego

Wykonanie:


Truskawki umyć, usunąc szypułki, pokroić na plasterki lub połówki (jeśli truskawki są małe). Na dno naczynia wsypać truskawki, posypać równomiernie cukrem (warto potrząsnąć naczyniem, by cukier dotarł do wszystkich truskawek), wycisnąć sok z 1 cytryny. Odstawić do lodówki na 2 godziny by truskawki puściły sok.

Wina wstawić do lodówki do schłodzenia.

Truskawki zalać winem białym, odstawić na godzinę do lodówki (ewentualnie na krócej, gdy już goście czekają :) ), następnie zalać winem musującym. Podawać - do każdej ze szklanek nalewając napój razem z truskawkami.

2 komentarze: