Chleb 60/40 Nilsa




60/40 Nilsa - ciekawą nazwę 60/40 zawdzięcza stosunkowi mąki żytniej do pszennej. Bardzo interesująca (i smaczna) propozycja chlebowa. Przepis z bloga Tatter. Dziękuję Ci Polko za pomoc w wyborze ;)

Składniki:

270g żytniego razowego zakwasu (100% hydracji)
135g żytniej mąki razowej
180g białej mąki pszennej chlebowej
200g ciepłej wody
2g swieżych drożdży
9g soli

[plus dwie garscie mąki pszennej chlebowej, bo ciasto się bardzo lepiło podczas wyrabiania]

Wykonanie:

Wymieszac składniki w misce i zostawic na 45 minut, następnie ciasto złożyc (można jedynie przemieszac) i znów zostawic na 45 minut. Następnie uformowac bochenek i złączeniem w górę włozyc go do omączonego kosza. Zostawic do wyrosnięcia. Bochenek z drożdżami rosnie znacznie krócej (ok. 1 - 1 1/2 godziny). W kazdym razie ciasto ma prawie podwoic swoja objętosć (ok 90-95%).
Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 260 st. C.

Wyrosnięty chleb przełozyć na łopatę, szybko naciąć i zsunąć na rozgrzany kamień. Piec z parą przez 10 minut (spryskałam scianki piekarnika kilkanasnie razy wodą ze spryskiwacza) następnie obnizyć temperaturę do 220 st. C i piec jeszcze 35 minut. Chleb wystudzić przed pokrojeniem.

UWAGI: po 45 minutach przemieszałam mikserem. Piekłam bez kamienia, na rozgrzanej blasze. Chleb zaczął się przypiekać, więc zmniejszyłam temperaturę pieczenia, nie skracając czasu pieczenia [do 200 st. C].


5 komentarze :

  1. za taką kromeczkę chleba z masełkiem wiele bym dała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdy widzę chleb w takim kolorze, to już mam poczucie, że musi byc pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest bardzo dobry,bedziesz musiala nam go upiec jeszcze raz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. miętówka, aieja, wiosenka - :)))) był był, smaczny

    kasia - hehe, a ktoś mi mówił kiedyś, że nie lubi ciemnych chlebów :)))) zrobię jeszcze, zrobię; buziak

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)