czwartek, 8 kwietnia 2010

Mus z ryby wędzonej do jajek i kanapek



To dzięki Poli na tegorocznym stole wielkanocnym były jajka nadziewane musami. Przynajmniej w takiej ilości :) Dodatkowo musy wykorzystaliśmy do chleba - co było miłą odmianą na stole.


Jajka faszerowane musem z ryby wędzonej

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 mała wędzona makrela, rozdrobniona widelcem
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Jajka obrać, przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka.
Rybę zmiksować za pomocą blendera z żółtkami jajek, majonezem, przyprawami i zielenią.

Pastą napełniamy połówki jajek a resztę (zostaje bardzo dużo) zużywamy do kanapek. Mus bardzo dobrze smakuje ze swieżym (własnej roboty) chlebem.


Jajka na Wielkanoc

4 komentarze:

  1. Ninek cudnie wyglada ten mus... zpaisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a będzie jeszcze jeden mus/pasta tym razem z łososiem wędzonym i serkiem śmietankowym - także możesz nie wiedzieć co wybrać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mus na pewno jest wyborny, jednak jak tak patrzę na zdjęcie to na myśl przychodzą mi jedynie kupy. Popracowałbym nad prezencją.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. wiem, że wygląd nie jest taki, jak być powinien. niestety w tamtym czasie miałam tylko jedną końcówkę do dekoracji rękawem. Jak widać nie sprawdziła się - trzeba brać z jak najszerszą końcówką

    OdpowiedzUsuń