Gnocchi ze szpinakiem, ricottą i parmezanem

. .

Gnocchi z grillowanym halibutem, to była uczta. I jedno i drugie rozpływało się w ustach. Polecam. Przepis z majowego wydania magazynu BBC Good Food.

Składniki [3 porcje]:

180-200 gram świeżego szpinaku, ważonego po obraniu z łodyg
mały pęczek natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
140 g serka ricotta [polecam taki]
85 g mąki
2 jajka
100 gram parmezanu [lub innego ostrego sera]
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Zagotuj wodę w czajniku. Szpinak umyj, usuń łodygi, włóż do dużej miski. Zalej szpinak wrzącą wodą i pozostaw na 2 minuty. Odcedź i lekko ostudź. Przy użyciu ręcznika papierowego [lub po prostu w dłoni] wyciśnij maksymalną ilość wody ze szpinaku. Zostanie Ci go niewiele - zaledwie kulka wielkości piłki do tenisa. Szpinak drobno pokrój.

Umieść szpinak, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, ser ricotta, mąkę, jajka i starty ser w misce, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodaj sporą ilość gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku, ponownie wymieszaj.

Przy użyciu mokrych dłoni formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

Zagotuj osoloną wodę w garnku, delikatnie wrzucaj do wrzątku gnocchi - po jednym. Wyjmij gnocchi łyżką durszlakową kilkanaście sekund po wypłynięciu.

Można podawać skropione oliwą, albo polane sosem z sera typu gorgonzola/lazur i śmietany, bądź jako dodatek do dania głównego. U mnie z halibutem z patelni grillowej [na której też odgrzałam gnocchi].

. .

11 komentarze :

  1. to jest coś, co lubię i to bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wyglądają te szpinakowe listki.. zieleń na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze wypróbować. Moje kluskowe potwory byłyby przeszczęśliwe!

    OdpowiedzUsuń
  4. To jedno z moich ulubionych dań. Narobiłaś mi smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietnie ci wyszly. Przepis juz zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorota20w, Monikucha - są mocno parmezanowe

    Aniu - dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. P.S. U mnie parmezan litewski - Dziurgas lub Dziugas [ciągle mi się myli jego nazwa]

    OdpowiedzUsuń
  8. Ninaaaaaaaaaa zaproś mnie kiedyś na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak się zapowiesz kiedyś, to masz jak w banku wielką ucztę ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)