piątek, 15 października 2010

Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi


Kruche ciasto ze słodką, pyszną masą. Wierzch jest wspaniały. Najlepiej upiec to ciasto gdy spodziewamy się gości, inaczej może się okazać, że zjecie wszystko sami :) Wymaga ono niewiele pracy i nie może się nie udać. Z bloga Lo.


Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi

Składniki:
[na blachę o wymiarach 20x30 cm]
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka (220 g) miękkiego masła
  • szczypta soli

masa:
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 duże jajko lekko rozbełtane
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub rdzeń z 1/2 wanilii
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:

Zmiksować razem mąkę, cukier, masło i sól [zagnieść kruche]. Ciasto wyłożyć do formy z papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o C na 10 - 15 minut i podpiec na złoto. W tym czasie wymieszać w misce wszystkie składniki na masę. Wylać na podpieczone ciasto i piec 25 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone w lodówce. Kroić na niewielkie porcje.


16 komentarzy:

  1. mmm... smakowite to ciacho:) i mam na niego chetke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wymaga mało pracy i nie może się nie udać, w dodatku jest z migdałami to ja biorę.

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, ta masa z mlekiem skondensowanym i orzechami musi być rewelacyjna! Wierzę, że goście mogą nie doczekać kawałka ;) Pozdrawiam jesiennie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino,
    ale mi miło, że zrobiłaś i, że smakowało. To ciasto jest w mojej kuchni obecne od nastu lat, a cały czas jest uwielbiane. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu. Lo

    OdpowiedzUsuń
  5. Lo, tak, smakowało licząc ze mną siedmiu osobom :) [czyli wszystkim poczęstowanym]; poproszono mnie o przepis :)

    Komarko - nie mogą się doczekać by wziąć dokładkę, bo ciasto samo w sobie wygląda niepozornie [trochę jak wytrawna tarta]; sama zjadłam tylko jeden kawałek :)

    mikimamo - o tak!

    noblevo - bierz śmiało i rób
    ago - :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ta masa zapowiada się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    ciasto pięknie się zapowiada, mam tylko kilka pytań, czy do ciasta nie używa się jaj/żółtek? czy masa nie powstaje zbyt płynna i rozlewa się na boki albo wsiąka w ciasto? Czy masa z tym mlekiem słodzonym nie jest za słodka? i jeszcze jedno, chodzi o mleko a nie masę krówkową dla pewności? :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam

      do ciasta używa się jednego jajka - jak w liście składników.

      Masa jest raczej płynna i w sporej części wsiąka w ciasto, ale tak właśnie ma być

      Ciasto należy do tych słodkich, ale nie przesłodzonych.

      Tak, chodzi o słodzone mleko skondensowane, a nie masę krówkową. Właśnie dzięki temu spora część płynu wsiąka w ciasto.

      Mam nadzieję, że pomogłam chociaż w części

      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Dziękuję za odpowiedź, jak zrobię ciasto, podzielę się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej Ninka :)
    Pamiętasz mnie jeszcze?
    Placuch zrobiony oczywiście w prodiżu.. Spód jakieś 30-35 minut góra około 20-25 wyszedł genialny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, oczywiście, że pamiętam! Takich czytelników się nie zapomina. Zaraz dodam do zakładki "w prodiżu" :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. To jajko ma być do masy czy do ciasta? Bo w liście składników jest w masie a w jednym z komentarzy w cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko dodajemy do masy jak najbardziej. Jak w przepisie. Nina

      Usuń