Ketchup (keczup) domowy



Robienie ketchupu w domu jest pewnego rodzaju hobby, bo sporo przy nim pracy. Jednak warto, w myśl zasady: wiem co jem. Mojemu bratu - wielbicielowi ketchupu, bardzo smakował. Nie kupuję sklepowego ketchupu, nie przepadam, ale ten jest na tyle dobry, że nie pogardzę na kanapce :) Proponowany ketchup jest gęsty i esencjonalny.

Składniki:
  • 5 kg pomidorów Lima [mięsiste, gruntowe]
  • 1 bulwa selera o wadze 250g
  • 1 papryczka czuszka
  • 1 chili
  • 70 dag cebuli
  • 6 cm kory cynamonu
  • do sakiewki przyprawowej: 5 łyżeczek nasion kolendry, 2 łyzeczki nasion pieprzu czarnego, 2 łyżeczki goździków, 2 suszone małe chili
  • ocet winny, do smaku
  • cukier, najlepiej brązowy, do smaku
  • bazylia - 3 łodygi
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, pozbyć się szypułek. Włożyć do garnka z grubym dnem [można je jeszcze rozdrobnić malakserem].

Seler obrać, w całości wrzucić do gotujących się pomidorów.

Czuszkę i chili odpestkować, włożyć do garnka z pomidorami. Można też włożyć je w całości i wyjąć po dwóch godzinach.

Do gazy [sakiewki przyprawowej] włożyć przyprawy, dokładnie obwiązać, włożyć do garnka.

Gotować 2-3 godziny na wolnym ogniu do zredukowania płynu przynajmniej o 1/3. Następnego dnia podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę - do zeszklenia, na końcu dodać bazylię, wraz z gałązkami. Włożyć wszystko do pulpy pomidorowej, dołożyć też korę cynamonu.

Nadal redukować płyn. Wyjąć seler, sakiewkę przyprawową, ewentualnie także czuszkę/chili - wyrzucić. Ketchup będzie gotował się kilka godzin aż osiągnie odpowiednią gęstość. Na końcu przetrzeć przez sito [jak do przesiewania mąki] w celu uzyskania idealnie gładkiej masy. Można jeszcze trochę podgotować w celu dalszej redukcji płynu. Przyprawić cukrem, solą, octem winnym, ewentualnie także pieprzem.

Pasteryzować ok. 20 minut w czystych, wygotowanych słoikach. [można pasteryzować w piekarniku]

MOJE UWAGI: Dlaczego warto pomidory obrać ze skórki jeśli i tak przecieramy wszystko przez sito? żeby nie przeklinać w trakcie przecierania, które i tak należy do wyczerpujących siłowo czynności.

W sumie gotowanie ketchupu zajęło mi ok. 5 godzin.


11 komentarze :

  1. taki domowy jest najlepszy:) Twoj wyglada rewelacyjnie i na pewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam ketchupu domowej produkcji. a skusiłabym się na taki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. można zakupić przecierak, taki na korbkę ;) bardzo ułatwia pracę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegetarianko: a jest coś takiego jak przecierak? zobacz, nawet nie wiedziałam, a to może otworzyć drogę np. domowym przecierom innego typu... dzięki!

    P.S. Właśnie sprawdziłam na allegro. Jest! I to niedrogi

    Paulo - też robisz?

    Aga, Malwinno - jest naprawdę super, inny niż sklepowy - co może być wadą albo zaletą - zależy co kto lubi; jest trochę jak ketchup Heinza.

    OdpowiedzUsuń
  5. ma intrygującą konsystencję...
    och, z chęcią bym zamieniła kupny, pełen chemii na taki piękny, domowy... przede wszystkim smakowity i zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  6. asiejo - dziękuję [wbrew moim obawom, że będzie ledwie pomarańczowy, okazał się być ciemny]

    Karmelitko - to zamień, zrób kiedyś a wtedy się przekonasz czy wolisz kupny czy domowy :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam, robiłam i bardzo lubię.
    Bo wiem, że zdrowe- zawsze to mniejszy grzech:)

    OdpowiedzUsuń
  8. och och, chyba ten super przepis mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam zamiar wypróbować ten przepis,,,,napiszę jak wyszło! Dziękuję Lucy:)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)