Podgrzybki w sosie śmietanowym



Dla mnie to klasyka jesieni w kuchni polskiej. Kiedyś, gdy rodzinnie wybieraliśmy się na grzybobranie, dziadek - po przebraniu grzybów [i ocenieniu ich jadalności], robił podobne - z maślaków albo podgrzybków, a może z mieszanki obu. Oczywiście w moim koszyku najwięcej było maślaków, czyli tych, których niektórzy nawet nie zbierają - nie chciałam jednak wracać z pustymi rękami :) Do jedzenia na kolację, z kromką razowego chleba.

Składniki:
  • 1/2 kg podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18% [wymieszałam prawie pół na pół z jogurtem]
  • sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Grzyby [kapelusze i nóżki] pokroić w plasterki, ugotować* w wodzie do miękkości [ok. 15-20 minut]. Odcedzić. Wywar zachować na przykład do przygotowania bazy do zupy grzybowej.



Cebulę pokroić w małą kostkę. Podsmażyć ok. 5 minut na rozgrzanym maśle - nie rumienić. Dodać ugotowane grzyby, pomieszać i podsmażać jeszcze ok. 2 minut.

śmietanę [albo śmietanę z jogurtem] połączyć z solą, pieprzem, chili i gałką muszkatołową, wlać do grzybów, zamieszać, po minucie zdjąć z ognia.

Podawać gorące, posypane obficie natką pietruszki, z kromką razowego pieczywa.

*wiele osób nie obgotowuje, mnie zależało na wywarze grzybowym do zupy.

9 komentarze :

  1. pychota:) pamietam jak kiedys mama w sezonie czesto robila takie grzybki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za zapach musi unosic się w Twojj kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  3. już sam zapach musi być obłędny, a co dopiero smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nina za dużo postów :P NIE nadążam :D
    Skąd masz tyle grzybów??? :)

    PS
    Przepraszam że nie odpisałam mam nadzieję, że u Ciebie już z górki:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaku narobiłaś :) uwielbiam grzyby w sosach śmietanowych...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Polko, z lasu, autentycznie, zbierałam jakiś czas temu :) u nie przejmuj się nie odpisaniem, naprawdę, ostatnio to ja miałam spory poślizg; dzisiaj jest dobry dzień - bo wygrałam pralkę :))) a 2 tyg temu mi się zepsuła, więc it made my day!

    le-misz-masz - ja też uwielbiam, chociaż rzadko jem, szkoda że grzyby są tak ciężkostrawne...

    Paulo, Karmelitko - hehe, walczę z zapachem włączając okap [nie ma nic gorszego niż płaszcz w zapachach kuchni], ale tuż przy patelni to i owszem ;)

    ago, o tak, pychota, choć to tylko kilka składników...

    OdpowiedzUsuń
  7. Podgrzybki w takim sosie sa przepyszne! Ogromnie Ci nino zazdroszcze takiej przekąski. Jakbym mogła, to bym ci zmiotła jedną łyżkę z talerza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności:-) dzisiaj właśnie wypróbowałam przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)