Śledzie w oleju, na ostro - z chili i imbirem








Tradycyjne śledzie w zupełnie nietradycyjnym wydaniu.

Śledzie w oleju, na ostro - z chili i imbirem

Składniki:


  • 5-6 sporych płatów śledziowych solonych, ok. 550g
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze
  • 8cm kawałek imbiru
  • 3-4 szt. ziarenek ziela angielskiego [dałam "na oko" 8]
  • 2 liście laurowe
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • 1 mała cytryna lub 3/4 większej
  • ok. pół litra oleju


Wykonanie:

Śledzie moczymy w wodzie, kilkukrotnie zmieniając wodę - aż do uzyskania pożądanego smaku [ja moczyłam, ale moja koleżanka, od której wzięłam przepis tego nie robi, zatem można tak i tak]. Kroimy się na 2cm kawałki.

Imbir, cebulę i czosnek obrać ze skórki. Cebulę pokroić w talarki albo piórka, imbir i czosnek w plasterki. Chili - z pestkami albo bez [pestki są najostrzejsze] pokroić w plasterki.

Cytrynę wyszorować, sparzyć, pokroić na plasterki, a następnie każdy z nich na 4 części.

Na dnie słoika układać: cebulę, czosnek, papryczkę, imbir, cytrynę, a następnie śledzie, wrzucić 1-2 ziarenka ziela angielskiego i kilka/kilkanaście ziarenek pieprzu oraz 1-2 liście laurowe. Warstwy powtarzać - z wyjątkiem liścia laurowego. Całość zalać olejem. Odstawić do lodówki, najlepiej na 3 dni - by się "przegryzły".

Zeszłoroczne śledzie robiłam w salaterce, ale najlepiej je ciasno poukładać w słoiku - lepiej przejdą aromatami przypraw.



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

11 komentarze :

  1. Jadłem już śledzie w podobnym ubranku i od razu mówię: nie lękajcie się, przygotujcie je sobie natychmiast, do Wigilii będą wspaniałe, o delikatnej konsystencji i pikantnym smaku - słowem pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. w takim ostrym wydaniu, to chyb ajeszcze nie jadlam sledzi, a Twoje zapowiadaja sie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak na śledzie - wyglądają bardzo apetycznie. bo takie kolorowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie kolorowe!
    niezwyle apetyczne. i ta chili...

    OdpowiedzUsuń
  5. O, bardzo fajne! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają!

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że przepis się przydał! Robię te śledzie już od wielu lat i zawsze wychodzą pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marta, jeszcze raz dzięki za przesłanie przepisu mailem :) Uważam, że są wyraziste w smaku, momentami zaskakujące [ten imbir!] i lubię je, ale mojej tradycyjnej pod względem smaków rodzinie najbardziej smakuje śledź po kaszubsku. Dobrze, że zrobiłam 3 rodzaje śledzi - każdy znajdzie coś dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nina, własnie czegos takiego szukalam! Znudzily mi sie sprawdzone, typowe przepisy - mam ochote na cos innego. Jutro zrobie!
    Dam znac, czy moim domownikom smakowały. Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cieszę się Małgosiu :) daj znać jak smakowały

    koniecznie ułóż ciasno w słoiku, w salaterce wychodzą mniej aromatyczne, bo nie zdołają aż tak przejść aromatami [dlatego, że bardziej swobodnie sobie pływają] - no i używa się w tym drugim przypadku więcej oleju

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chili i imbirem.To na pewno pychaaaa,ostatnio lubie imbir i chilli :-)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)