Pasztet fasolowo-mięsny z rozmarynem



To mój pierwszy pasztet prawie w całości wegetariański. Po pierwsze fasola jest zdrowa - będąc cennym źródłem białka i błonnika. Po drugie - dużo szybciej przygotowuje się pasztet warzywny niż mięsny - no i nie trzeba mieć maszynki do mielenia, wystarczy malakser. Po trzecie - przygotowana w poniższy sposób fasola nie jest ciężkostrawna, a to chyba główny powód jej unikania...

W zasadzie idea jest podobna jak przy przygotowaniu pasztetu mięsnego. Ugotowane [ale nie rozgotowane] warzywa z rosołu (za wyjątkiem selera i cebuli), z którymi i tak nie wiadomo co zrobić, mięso, którego nikt nie chce jeść i ... warzywa jak główny składnik.


Pasztet fasolowo-mięsny z rozmarynem

Składniki:

  • 800 ml/600g ugotowanej białej fasoli np. drobnej perłowej [czyli ok. 400ml suchej fasoli]
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek majeranku albo 1 łyżka suszonego
  • 150g mięsa z bulionu - kurczaka [z 1 nogi albo z porcji rosołowej]
  • 200g ugotowanych warzyw z bulionu - marchewki i pietruszki [marchwi może być więcej]
  • 2 małe cebule
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu - same igiełki
  • 8 pieczarek - 120 g
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 45 ml mielonych migdałów (mąki migdałowej) - 3 łyżki [ew. bułki tartej]
  • 3 jajka
  • trochę mąki migdałowej/bułki tartej do wysypania formy
  • tłuszcz do nasmarowania formy
  • kilka plasterków masła (opcjonalnie)

Wykonanie:

Fasolę namoczyć 8-12 godzin przed gotowaniem. Zmienić wodę, ugotować z liściem laurowym i kilkoma gałązkami majeranku - albo łyżką suszonego - zamkniętego w paczuszce zrobionej z gazy obwiązanej nitką [paczuszkę ziołową wyrzucimy po gotowaniu]. Zioła nie tylko poprawiają smak, ale też dzięki nim (oraz wymianie wody przed gotowaniem) fasola jest lekkostrawna. Naprawdę.

Jeśli fasolę ugotowaliśmy np. dzień wcześniej, odcedziliśmy ją i lekko podeschła w lodówce, warto zalać ją wodą i podgotować kilka minut - fasola będzie miękka i wilgotna [ja tak zrobiłam].

Fasolę miksowałam partiami w malakserze, podobnie warzywa z bulionu i mięso - bez skóry i tłuszczu.

Na dwóch łyżkach oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę - do zbrązowienia, w połowie smażenia dodać gałązki rozmarynu. Dodać do zmielonych warzyw, fasoli i mięsa.

Na tej samej patelni, na dodatkowej łyżce oleju usmażyć zmiksowane w malakserze pieczarki - aż do uduszenia ich i odparowania płynu. Dodać do reszty składników, doprawić solą i pieprzem, dodać zmielone na mąkę migdały, ewentualnie zamiast nich bułkę tartą. Wbić 3 jajka, dokładnie wymieszać. Masa była dość rzadka.

Keksówkę - standardowej wielkości - wysmarować tłuszczem, wysypać mąką migdałową albo bułką tartą, wypełnić masą pasztetową - do 3/4 wysokości [chociaż pasztet niewiele rośnie]. Na wierzch można położyć kilka płatków masła - dzięki czemu pasztet będzie smaczniejszy.

Keksówkę włożyć do większej formy wypełnionej wodą - woda powinna zakrywać keksówkę w 1/2-3/4 - czyli przygotować pasztet do kąpieli wodnej, dzięki któremu będzie bardziej wilgotny. Całość włożyć do piekarnika na 180 stopni C - grzanie góra/dół. Piekłam 90 minut.


14 komentarze :

  1. ale smakowicie wyglada:) taki domowy pasztet jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. jasne, że domowy najlepszy, a w dodatku - taki fasolowy jest chyba nie do kupienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pasztet! Bardzo mi się podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować Twój przepis. Bardzo lubię domowe pasztety, a takiego jak Twój nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. cudnie się prezentuje :) ja robię jednak mięsny, bo rodzina się domaga, ale postaram się przemycić jeszcze coś oprócz mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pyszna kombinacja! Piekłam z soczewicą,a ten z fasolą brzmi fantastycznie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba taka wersja pasztetu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nino! Wspaniały przepis - ja właśnie szukam nietuzinkowego pomysłu na pasztet i chyba właśnie znalazłam:)
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniala kombinacja i dzieki za pomysl zastapienia bulki tartej migdalami. Po Swietach jak powyjadam zapasy z szafek przechodze na krotka diete i pomysl bardzo sie przyda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo jasne i wiosenne zdjęcia. Czyli pasztet w świeżym klimacie :)
    pozdrawiam cieplo! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że przypadł Wam do gustu :)

    Ja też wcześniej znałam tylko pasztety mięsne, jakoś nie wydawało mi się by inne mogłyby być smaczne.

    Thiesso, Anno-Mario, Lo - smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pasztet...chętnie spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię różnego rodzaju pasztety, sama nie robię więc muszę w sklepie kupować :( (wczoraj kupiłam ze śliwką, ale jeszcze nie próbowałam). Twój wygląda bardzo smakowicie (:

    OdpowiedzUsuń
  14. Danusiu - ja też lubię pasztety, czasem kupuję te sklepowe - bo mięsnych piec mi się nie chce, a poza tym nie mam maszynki do mięsa, ale niestety nie wiem co w tych pasztetach jest... i ile tłuszczu, w domu przynajmniej wiem, że wrzucam bulion a nie smalec. Na szczęście tym pasztetem zachęciłam się - i warzywne będę robić - bo są niezbyt pracochłonne. A fasola ma jeden duży plus - jest sycąca

    Słodziutkie Okazje - to spróbuj, tym bardziej, że jest zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)