Pesto z rukoli i natki pietruszki





Miało być pesto z rukoli, ale okazało się, że czegoś mu brakowało: natki pietruszki. Pesto do makaronu, kanapek - zamiast masła, albo jako dodatek do grzanek. Wiadomo, że takie domowe jest smaczniejsze i zdrowsze niż gotowe ze sklepu. W celu dłuższego przechowywania, trzeba je zalać z wierzchu oliwą. Jak każde pesto używane do makaronu - rozcieńcza się je wodą z gotowania makaronu i ewentualnie oliwą. Dla mnie pesto jest idealne wtedy, gdy nie mam czasu (czyli właśnie teraz) - pozwala na zrobienie jednego z szybszych obiadów świata.


Taka mała dygresja. Pamiętacie kiedy rukola na stałe zagościła na polskich stołach? Chyba dopiero w tym stuleciu? Cieszy, że mamy coraz większy wybór warzyw zimą i wiosną. Może za jakiś czas będziemy mogli kupować czosnek niedźwiedzi i rukiew wodną tak jak szczaw czy rukolę właśnie. Póki co pozostaje mi zazdrościć Bei.


Pesto z rukoli i natki pietruszki

Składniki:
  • 200g rukoli
  • 6 łyżek natki pietruszki
  • 50g świeżo startego parmezanu
  • 100g migdałów w słupkach (lub innych orzechów)
  • 100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 80 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Do malaksera wrzucić migdały i starty ser, zmiksować na możliwie gładką masę.

Rukolę umyć, odsączyć na sicie albo w wirówce do sałaty. Poszatkować.
Podobnie postąpić z natką pietruszki; do pesto można jednak dać mrożoną.

Zioła dodać do malaksera wraz z oliwą i olejem (użyłam mieszanki ze względu na to, że moja oliwa z oliwek  była bardzo aromatyczna i dominowała w smaku) oraz pokrojonym czosnkiem. Zmiksować na gładką masę, osolić i popieprzyć.

***

Polecam też pesto z natki pietruszki - KLIK. Już niedługo zacznie się sezon.


12 komentarze :

  1. Nino, tak wiele zmian zaszlo na rylku polskim w ostatnim dziesiecioleciu, ze moze za niedlugo i inne produkty tez beda latwiej dostepne. A pesto (w kazdej wersji smakowej) jest niezastapionym skladnikiem mojej kuchni (i lodowki ;)).

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez lubię pesto.
    tak rukola od niedawno jest łatwo dostepna w dobrej cenie. * latemu pamietam zajadałam się nią w Danii i nie mogłam się nacieszyć , ze u nich jest taka tania i w każdym markecie

    OdpowiedzUsuń
  3. miałobc 8 lat temu.., pogoda nie sprzyja koncentracji..!

    OdpowiedzUsuń
  4. tylko raz miałam okazję jeść takie pesto. w moim przypadku były to grzaneczki. co prawda było to już dawno, ale wciąż pamiętam ten niesamowity smak...

    OdpowiedzUsuń
  5. do makaronu idealnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne pesto! Zjadlabym z kolorowym makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie pysznościowe! podoba mi się taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pesto domowe różni się od pesto sklepowego tym, czym różni się makaron domowy od makaronu z supermarketu - wszystkim z korzyścią dla domowego. i w dodatku ten kolor... mmm, narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  9. musi być pyszne:) pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie pesto rukolowe z pietruszka dla urozmaicenia tez moze byc.
    Na to co moze bedzie mozna u nas kupic czekam z niecierpliwoscia jak nikt inny.
    Rukiew wodna, czosnek niedzwiedzi i pok-choy, jarmuz marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Thiesso - jarmuż bywa w Makro. Jeśli chodzi o czosnek niedźwiedzi, to ze zdziwieniem stwierdzam, że jest światełko w tunelu - moja zaprzyjaźniona sprzedawczyni na targowisku powiedziała, że BĘDZIE!

    Olu - hmm, np niby tak, tylko że my robimy zazwyczaj makaron z mąki pszennej, a nie durum. Optymalnie byłoby zrobić w domu makaron z mąki z pszenicy durum - co jest po pierwsze bardzo trudne [mąka niezwykle trudno dostępna] i drogie [koszt mąki to chyba 10 zł/kg a zwykłej pszennej to 2,5zł]

    Mono - ja z Danii mam inne wspomnienia.. jako małe dziecko, może ośmioletnie, pojechałam do Danii do Legolandu - wraz z innymi dziećmi z mojej szkoły - to było na początku lat 90. Na śniadanie podano nam płatki kukurydziane z ZIMNYM mlekiem. Nie byliśmy w stanie tego przełknąć - było tak tak nowe, tak inne, tak dziwne. Dzisiejsze dzieci pewnie by mi nie uwierzyły w tę opowieść :)

    Beo - o tak, to z powodu wymagających konsumentów. Chociaż wiesz co jest niefajne? że w małych miastach często trudno tak dobry wybór jak np. w w-wie. Kupienie np. świeżego szpinaku bywa trudne - znam to z autopsji

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)