Surówka z białej kapusty - na dwa sposoby



W zimie i na przednówku, w oczekiwaniu na świeże warzywa surówka z kapusty. Jest lokalna, tania, zdrowa i niskokaloryczna. Ma dużo witaminy C, witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny - stąd dla rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E i K użyłam tłuszczu dla sosu jogurtowego. 


Proste surówki, ale smaczne, dlatego tu zapisane. Kapusta nie pływa w sosie, jest to zabieg celowy, on ma bowiem tylko ją doprawić i uczynić ją smaczniejszą.

Surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-musztardowym






Składniki:

  • 500 g kapusty białej
  • sól
  • 1 marchewka
  • 1 słodkie jabłko
  • natka pietruszki

na sos:

  • 3 łyżki/45 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka/15 ml majonezu
  • 1-2 łyżeczki musztardy chrzanowej (albo innej)
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ją ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza.

Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, najlepiej zostawić skórkę (błonnik, witaminy). Marchewkę obrać ze skórki. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.

Połączyć składniki sosu, dodać do kapusty, marchwi i jabłka, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.

Surówka z białej kapusty z sosem na bazie oleju roślinnego


Składniki:

  • 500 g kapusty białej
  • sól
  • 1 marchewka
  • 1 słodkie jabłko
  • natka pietruszki

na sos:

  • 3-4 łyżki/45- 60 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 1-2 łyżeczki musztardy ziarnistej - francuskiej (albo innej)
  • pieprz
  • nieco soku z cytryny

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza..

Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, najlepiej zostawić skórkę.
Marchewkę obrać ze skórki. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.

Połączyć składniki: kapustę, marchew i jabłko, dodać posiekaną natkę pietruszki a także olej, musztardę, pieprz i sok z cytryny. Surówce dobrze służy odstawienie na około godzinę.

11 komentarze :

  1. Obie surówki bardzo mi się podobają. Lubię takie :)
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pierwsza jest w moim guście. Na pewno spróbuję (już zapisałam)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nina - na miniaturce Durszlakowej wyglądasz jak Iwona Pavlovic. Zawsze się na to nabieram :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jablko powiadzasz? Czesto gosciu u mnie druga wersja a zamiast jablka daje papryke i do sosu dodatkowo zabek przecisnietego czosnku i odrobine miodu. A pierwsza wersje wybróbuje przy okazji.

    OdpowiedzUsuń
  5. A mi się chyba bardziej podoba ta druga, chociaż pierwszą znam ale bez jabłka :)
    Nina dobrze ze takie przepisy wstawiasz. Proste znaczy smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzadko takie wstawiam, na ogół na specjalne życzenie i to tych realnych (w sensie nie-wirtualnych) znajomych :)

      Usuń
  6. Ta druga wersja z olejem rzepakowym to stały punkt w naszym menu :) warzywa, olej, cytryna - same witaminki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwłaszcza w zimie i na przednówku, prawda?

      Usuń
  7. Zawsze robilam surówkę- kapusta, cebula marchew, majonez, teraz zrobilam twoim pierwszym sposobem i wyszła duzo lepsza. Bardziej lekka, domownicy wcinali aż im sie uszy trzęsły

    OdpowiedzUsuń
  8. Pozwól, że dziś popołudniu skorzystam z Twojego pierwszego przepisu! :))

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Zdrowa dieta (161) Szczególnie polecam (156) Obiad (117) Przekąski i dodatki do dań (117) Bezmięsne (98) Ciasta (88) Boże Narodzenie (87) Impreza (68) Kuchnia polska (67) Zupy (63) Bez jajek (59) Wielkanoc (59) Warzywa (54) Jak zrobić (51) Niski IG (50) Lekkie kolacje (45) Czekolada (44) Śniadania (44) Desery (42) Pesto i pasty do chleba (42) Z piekarnika (36) Dieta bezmleczna (35) Sałatki (32) Grzyby (31) Kurczak (29) Przepisy dla biegaczy (28) Ryby i owoce morza (28) Wiosna (28) Bezglutenowe (27) Ciastka (27) Tanie gotowanie (27) Dania do pracy (26) Jabłka (24) Obiad w 30 minut (23) Szybkie (23) Pieczywo (22) Ryby (22) Serniki (22) Papryka (21) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Śliwki (18) Kuchnia staropolska (17) Danie główne (15) I faza South Beach (15) Kolacje (15) Przystawka (15) Szpinak (15) W prodiżu (15) Małe słodkości (14) Owoce w roli głównej (14) Lato (13) Spis treści (13) Drożdżowe (12) Dynia (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Makaron (11) Szparagi (11) Ciecierzyca (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Wieprzowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Pomidory (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Soczewica (7) Wołowina (7) Przetwory (6) Wędlina (6) Śledzie (6) Cukinia (5) Fasola (5) Inne (5) Jarmuż (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kalafior (4) Kapusta (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Wykorzystanie żółtek (2) Z szybkowaru (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Jeżyny (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1) Zupa (1)