Surówka z białej kapusty - na dwa sposoby



W zimie i na przednówku, w oczekiwaniu na świeże warzywa surówka z kapusty. Jest lokalna, tania, zdrowa i niskokaloryczna. Ma dużo witaminy C, witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny - stąd dla rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E i K użyłam tłuszczu dla sosu jogurtowego. 


Proste surówki, ale smaczne, dlatego tu zapisane. Kapusta nie pływa w sosie, jest to zabieg celowy, on ma bowiem tylko ją doprawić i uczynić ją smaczniejszą.

Surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-musztardowym






Składniki:

  • 500 g kapusty białej
  • sól
  • 1 marchewka
  • 1 słodkie jabłko
  • natka pietruszki

na sos:

  • 3 łyżki/45 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka/15 ml majonezu
  • 1-2 łyżeczki musztardy chrzanowej (albo innej)
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ją ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza.

Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, najlepiej zostawić skórkę (błonnik, witaminy). Marchewkę obrać ze skórki. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.

Połączyć składniki sosu, dodać do kapusty, marchwi i jabłka, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.

Surówka z białej kapusty z sosem na bazie oleju roślinnego


Składniki:

  • 500 g kapusty białej
  • sól
  • 1 marchewka
  • 1 słodkie jabłko
  • natka pietruszki

na sos:

  • 3-4 łyżki/45- 60 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 1-2 łyżeczki musztardy ziarnistej - francuskiej (albo innej)
  • pieprz
  • nieco soku z cytryny

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza..

Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, najlepiej zostawić skórkę.
Marchewkę obrać ze skórki. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.

Połączyć składniki: kapustę, marchew i jabłko, dodać posiekaną natkę pietruszki a także olej, musztardę, pieprz i sok z cytryny. Surówce dobrze służy odstawienie na około godzinę.

11 komentarze :

  1. Obie surówki bardzo mi się podobają. Lubię takie :)
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pierwsza jest w moim guście. Na pewno spróbuję (już zapisałam)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nina - na miniaturce Durszlakowej wyglądasz jak Iwona Pavlovic. Zawsze się na to nabieram :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jablko powiadzasz? Czesto gosciu u mnie druga wersja a zamiast jablka daje papryke i do sosu dodatkowo zabek przecisnietego czosnku i odrobine miodu. A pierwsza wersje wybróbuje przy okazji.

    OdpowiedzUsuń
  5. A mi się chyba bardziej podoba ta druga, chociaż pierwszą znam ale bez jabłka :)
    Nina dobrze ze takie przepisy wstawiasz. Proste znaczy smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzadko takie wstawiam, na ogół na specjalne życzenie i to tych realnych (w sensie nie-wirtualnych) znajomych :)

      Usuń
  6. Ta druga wersja z olejem rzepakowym to stały punkt w naszym menu :) warzywa, olej, cytryna - same witaminki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwłaszcza w zimie i na przednówku, prawda?

      Usuń
  7. Zawsze robilam surówkę- kapusta, cebula marchew, majonez, teraz zrobilam twoim pierwszym sposobem i wyszła duzo lepsza. Bardziej lekka, domownicy wcinali aż im sie uszy trzęsły

    OdpowiedzUsuń
  8. Pozwól, że dziś popołudniu skorzystam z Twojego pierwszego przepisu! :))

    OdpowiedzUsuń

 

Archiwum bloga