Owsianka bez gotowania




Owsianka bez gotowania czyli: śniadanie robi się samo, kiedy śpisz. Zwana też muesli/owsianką dr Birchera - od nazwiska szwajcarskiego lekarza, który wymyśli ją około roku 1900 dla swoich pacjentów. Podstawą owsianki są nieugotowane, ale namoczone w mleku lub w wodzie - najlepiej na całą noc - płatki owsiane. Dodatki są dowolne, w zależności od tego co mamy w lodówce i co lubimy. Bardzo podoba mi się dodatek soku jabłkowego - przez co owsianka jest słodsza. Jednak jeśli nie mam soku jednodniowego lub domowego, świeżo wyciskanego, pomijam go zupełnie.

Naprawdę warto spróbować, tym bardziej że poniższa porcja z powodzeniem nasyci Cię na długo, co najmniej do pory obiadowej. Czasem dzielę ją na pół - starcza mi i na drugie śniadanie. Do pracy jak znalazł.

Owsianka bez gotowania

Składniki [1 porcja]:

  • 50g płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 100ml półtłustego mleka
  • 1/4 jabłka
  • 1 łyżeczka (5ml) miodu
  • 35ml jogurtu naturalnego
  • sok jabłkowy (niekoniecznie, bo można zastąpić mlekiem)
  • owoce sezonowe
  • prażone orzechy włoskie lub inne/pestki słonecznika/wiórki kokosowe
Wykonanie:

Wieczorem przed pójściem spać: płatki owsiane zalać mlekiem, przemieszać tak by całość płatków została zalana płynem i mogła go absorbować. Odstawić na noc do lodówki (jeśli nie masz czasu: na co najmniej godzinę).

Rano: na grubej tarce zetrzeć jabłko - ze skórką (błonnik!). Dodać do płatków, wraz z miodem i jogurtem. Dolać trochę soku jabłkowego, najlepiej wyciśniętego w sokowirówce, albo mleka - ilość w zależności od pożądanej gęstości. Dodać sezonowe owoce i orzechy albo inne ulubione składniki.



Przepis opracowany na podstawie zamieszczonego w książce: "Zdrowa kuchnia" Gordona Ramsaya



Może zainteresują Cię inne przepisy na owsiankę?

Owsianka z mango, moja ulubiona



Owsianka na odchudzanie, bez gotowania, błyskawiczna (płatki owsiane zalewane wrzątkiem)


Owsianka z karmelizowanymi truskawkami


Owsianka z truskawkami na wynos, w formie koktajlu






7 komentarze :

  1. Kochana ja z owsianką robię tak: zalewam ją gorącą wodą i odstawiam na trochę, aby płatki zmiękły, po tym czasie nadmiar wody zlewam i zalewam ją zimnym mlekiem. :) Nie musisz myśleć, czy akurat rano będziesz mieć ochotę na owsiankę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie znać także ekspresowy sposób na owsiankę :) P.S. Co do tego przepisu, to czytałam, że dr Bittner był wielkim zwolennikiem i propagatorem surowej diety a jego pacjenci dzięki jego przepisom cieszyli się lepszym zdrowiem. Pewnie więc zalewanie płatków zimnym mlekiem ma sens - oprócz namaczania - choć nie jestem ekspertem ;)

      Usuń
  2. Lubię ją, robiłam już kilka razy tylko na bloga jeszcze nie dotarła.
    Pysznie Twoja wygląda :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majano, to wielkie niedopatrzenie z Twojej strony, proszę nadrobić zaległości ;)

      Usuń
  3. skorzystam kiedyś z takiego owsiankowego namaczania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Staram się jeść tę "surówkę zdrowia" przynajmniej raz w tygodniu. Dla zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Zdrowa dieta (154) Szczególnie polecam (151) Przekąski i dodatki do dań (117) Obiad (115) Bezmięsne (93) Boże Narodzenie (87) Ciasta (87) Impreza (66) Kuchnia polska (66) Zupy (62) Wielkanoc (59) Bez jajek (55) Warzywa (53) Niski IG (50) Jak zrobić (46) Lekkie kolacje (44) Czekolada (42) Pesto i pasty do chleba (42) Desery (39) Śniadania (38) Z piekarnika (35) Dieta bezmleczna (32) Sałatki (31) Grzyby (30) Kurczak (29) Ryby i owoce morza (28) Wiosna (28) Tanie gotowanie (27) Bezglutenowe (26) Ciastka (26) Przepisy dla biegaczy (26) Jabłka (24) Dania do pracy (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Serniki (22) Szybkie (22) Obiad w 30 minut (21) Papryka (21) Truskawki (18) Śliwki (18) Kuchnia staropolska (17) Napoje i koktajle (17) Danie główne (15) I faza South Beach (15) Kolacje (15) Przystawka (15) Szpinak (15) W prodiżu (15) Owoce w roli głównej (14) Małe słodkości (13) Spis treści (13) Drożdżowe (12) Dynia (12) Rabarbar (12) Szparagi (11) Ciecierzyca (10) Lato (10) Płatki owsiane (10) Grill (9) Makaron (9) Wieprzowina (9) Dieta lekkostrawna (8) Kanapki (8) Kasza jaglana (8) Na działce (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Pomidory (7) Soczewica (7) Wołowina (7) Kasza manna (6) Kasza pęczak (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Śledzie (6) Cukinia (5) Fasola (5) Inne (5) Jarmuż (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kalafior (4) Kapusta (4) Kasza jęczmienna (3) Lody (3) Tajine (3) Wiśnie (3) Wykorzystanie białek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jagody (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Wykorzystanie żółtek (2) Z szybkowaru (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Jeżyny (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1) Zupa (1)