Figi pieczone z serkiem kozim




Figi stają się u nas coraz łatwiej dostępne - i coraz tańsze. Dojrzałe, słodkie, kuszące kolorem i wciąż jeszcze pewną egzotyką. Figi można jeść na surowo, podsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Dzisiaj zapraszam na klasyczne połączenie fig i serka koziego. Serek nieco równoważy słodycz fig. Może być inny serek, także ser pleśniowy. Możliwości jest wiele.

Figi pieczone z serkiem kozim

Składniki [8 porcji]:
  • 8 dojrzałych ciemnofioletowych fig
  • 100g twarożku koziego (w roladce, ten miękki)
  • kilka igiełek rozmarynu
  • łyżeczka miodu - opcjonalnie
  • świeżo wyłuskane orzechy - opcjonalnie
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180 stopni - z termoobiegiem, 200stopni bez termoobiegu.
Figi naciąć na krzyż, ale tylko mniej więcej do połowy. Głębsze nacięcie spowoduje, że figi całkowicie się otworzą podczas pieczenia i rozpłaszczą.

Do środka każdej przeciętej figi nałożyć po łyżeczce twarożku, można dodać po 3-4 igiełki rozmarynu, dać wyłuskane orzechy, ewentualnie także polać odrobiną miodu.

Wstawić do piekarnika na 10-15 minut - aż figi będą ciepłe i miękkie. Od razu podawać.


I UWAGA, tak jak poniżej NIE należy kroić fig (za głęboko). Mówi się, że każdy uczy się na błędach, Wy możecie nauczyć się na moich:






4 komentarze :

  1. Uwielbiam figi. Nigdy nie próbowałam takiej wersji. Zawsze ciągnie mnie do słodkiej jednak :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam figi na wszystkie możliwe sposoby. a co do dostępności, to w zasadzie figi można wyhodować sobie samemu w ogrodzie - wiem co mówię, bo moi Rodzice w ogrodzie pielęgnują figowy krzew, który już trzy razy nas poczęstował owocami :) tylko zimą się na niego chucha i dmucha, ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musiały być pyszne :) czy to na weekendową przystawkę? :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)