Pasta z bakłażana i natki pietruszki




Wegetariańska, kremowa pasta z bakłażana z wyrazistą natką pietruszki. Oparta o warzywo, które z łatwością poddaje się modyfikacji, chętnie przyjmuje przyprawy, zioła i dodatki - pozwalając grać im pierwsze skrzypce. Pasta do grzanek na imprezę - jako przystawka, do kanapki zamiast masła - grubo posmarowana, z dodatkiem wędliny czy sera żółtego, najlepiej długodojrzewającego. Wypróbujcie póki trwa sezon na oberżynę. Drobna wskazówka - ilość czosnku w ilości wg indywidualnych upodobań. Najlepsza po schłodzeniu w lodówce - gdy smaki "przegryzą się". Moje propozycje modyfikacji: dodanie odrobiny skórki i soku (bądź tylko samego soku) z cytryny. Na podstawie przepisu z kuchni greckiej ze strony Saveur.

Pasta z bakłażana i natki pietruszki - do kanapek
[8-10 porcji jako przystawka]

Składniki:


  • 900-950 g bakłażanów [2 duże/4 małe]
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia - do smażenia
  • 1/4 szklanki ulubionej oliwy
  • 3 papryki słodkie odmiany ramiro* ew. 1 b. duża zwykła papryka
  • 1 ostra papryczka np. jalapeno, chili
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  • 3 małe ząbki czosnku
  • pieprz, sól

* papryki słodkie odmiany ramiro to podłużne papryki o kilkucentymetrowej średnicy, naprawdę pyszne

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni C. Bakłażany ponakłuwać widelcem w kilkunastu miejscach. Włożyć na blasze do nagrzanego piekarnika i piec przez 18-20 minut. Bakłażany powinny być całkowicie miękkie. Pozwolić im ostygnąć, obrać ze skórki nie zostawiając na niej cennego miąższu. Z mięsa bakłażana wyjąć pestki, wyrzucić. Bakłażan pokroić i odstawić na sitko - na około pół godziny, aż płyn nieco odcieknie.

Z obu rodzajów papryk pousuwać gniazda nasienne; drobno je posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim zwykłe papryki - na niezbyt dużym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, około 10 minut. Papryka powinna zmięknąć i wydać przyjemną woń. Dodać ostrą papryczkę, smażyć dalsze 5 minut. Odstawić.

Natkę pietruszki posiekać.

Do robota kuchennego z końcówką noże włożyć czosnek i oliwę. Zmiksujmy - unikniemy siekania czosnku a będziemy mieli pewność, że zostanie on solidnie rozdrobniony. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na dość jednolitą masę. Doprawić.

Wierzch można dekoracyjnie skropić oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki. Pastę można jeść od razu, ale po kilku godzinach w lodówce smakowała jeszcze lepiej - smaki idealnie się połączyły.





Może spróbujesz także:





8 komentarze :

  1. Świetna pasta. :) Ja bym spróbowała dodać ją do makaronu.

    Pozdrawiam,
    relishmeals.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką bakłażanową i natkową chętnie widziałabym rano na pieczywku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, uwielbiam takie pasty, a na stronie Saveur często znajduję inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie pasty - a bakłażanowa musi być rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł z tymi pastami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile świetnych przepisów na pasty ; ) Uwielbiam; )
    Zawsze robiłam taką z bakłażanem i czosnkiem bez pietruszki- ale to chyba była wielka strata !

    OdpowiedzUsuń
  7. BAKŁAŻAN TO TAKIE ŚWIETNE WARZYWKO :) A OPRÓCZ TEGO TA PYSZNA BAGIETKA ! SAMA PYCHOTA:) BARDZO FAJNY BLOG I ŚLICZNE ZDJĘCIA, POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasty kanapkowe to jest to co Gruszki lubią najbardziej! ;) A co do ulubionej oliwy to ja po prostu zamienię ją na większą ilość oleju rzepakowego - najzdrowszy ze wszystkich olejów.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)