Jagnięcina pieczona w temperaturze 120° C



\

Jeśli raz spróbujesz piec jagnięcinę w niskiej temperaturze, już nigdy nie wrócisz do innego sposobu. Młoda jagnięcina jest pysznym mięsem. Przygotowana w poniższy sposób wprost rozpływa się w ustach, odchodzi od kości pod lekkim naporem widelca. Przy tym kocha wręcz rozmaryn i inne zioła. Mało przy niej pracy, a daje niezwykły efekt. Na niedzielny rodzinny obiad, na Boże Narodzenie czy na inną uroczystą kolację. 

Mięso marynujemy dzień wcześniej, a następnego dnia rano, po doprowadzeniu mięsa do temperatury pokojowej, zaczynamy pieczenie. Jeśli nie masz gęsiarki/garnka z pokrywką do pieczenia w piekarniku, połóż jagnięcinę w głębokiej blasze - z wyposażenia piekarnika - i dokładnie przykryj blachę z mięsem dwiema warstwami folii aluminiowej. 

Pyszna jagnięcina, pieczona w niskiej temperaturze, z rozmarynem i szałwią

Składniki:
[10 porcji]

  • 1,3 kg udziec jagnięcy (z kością)
  • 1,7 kg mostka jagnięcego (z kością)
  • 4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 8 liści świeżej szałwii, kilkanaście gałązek oregano, kilka gałązek rozmarynu
  • 1,5 łyżki miodu kwiatowego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

W dzień poprzedzający jedzenie, wieczorem:

Cebule obrać i pokroić w talarki albo półtalarki, rozłożyć je na dnie brytfanny. Jagnięcinę można też upiec nie posiadając naczynia w pokrywką - na blasze z wyposażenia piekarnika, przykrywając całość mięsa dwiema warstwami folii aluminiowej.

Czosnku nie obierać, rozgnieść ząbki nożem.

Jagnięcinę umyć, lekko osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Jeśli mięso jest z warstwą tłuszczu, można go ponacinać w kratkę, nie nacinając jednak mięsa.

Jagnięcinę natrzeć solą i pieprzem - z każdej strony. Posmarować cienką warstwą miodu. Ułożyć w brytfannie na cebuli i oregano. Mięso obłożyć czosnkiem - pod spodem i z boku.

Pozostałe zioła posiekać i posypać nimi mięso. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, na przykład do lodówki.

Następnego dnia wyjąć brytfannę z mięsem, pozwolić mu dojść do temperatury pokojowej - zajmie to około godziny.

Jeśli jagnięcinę będziemy piec pod przykryciem albo szczelnie owiniętą folią aluminiową, mięso nie zrobi się suche.

W dzień konsumpcji mięsa:

W zależności od tego ile masz czasu, wybierz czas pieczenia.

Pieczenie jagnięciny w bardzo niskiej temperaturze (5,5 - 9 godzin): [rekomendowane]

Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i jego wieku. Kawałek udźca o wadze 1,3 kg był gotowy po 5,5 - innym razem po 7,5 h. W tym pierwszym przypadku miałam pewność, oceniając m. in. wielkość kości, że jagnięcina była bardzo młoda.

Piekarnik nagrzać do temperatury 120° C/250° F. Piec jagnięcinę do czasu, aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.

Małe udźce mogą być gotowe po 5,5 - 6 godzinach, a duże dopiero po 9.

Po tym czasie wyjąć brytfannę z piekarnika, a mięso obficie polać sosem i tłuszczem z dna brytfanny. Pozwolić mięsu odpocząć przez około 10 minut.


Pieczenie jagnięciny metodą tradycyjną (3 - 4 godziny):

Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i jego wieku.

Piekarnik nagrzać do temperatury 240° C/475° F.

Włożyć brytfannę do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 170° C/335° F

Piec jagnięcinę do czasu aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.


Po tym czasie wyjąć brytfannę z piekarnika, a mięso obficie polać sosem i tłuszczem z dna brytfanny. Pozwolić mięsu odpocząć przez około 10 minut.




***

Mięso podawałam z dynią z rozmarynem oraz puree z ziemniaków

Inne przepisy na jagnięcinę:

Wolno pieczona jagnięcina (udziec), podawana z musem jabłkowym i sosem miętowym


Jagnięcina w czerwonym winie i pomarańczach







Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

9 komentarze :

  1. Jeszcze nigdy nie udalo mi sie spotkac w sklepie takiego dorodnego kawalka jagnieciny. Zawsze patrze z rozmarzeniem na taki pieczony udziec, niejedna ksiazka mnie nim katuje. W dodatku te 9 godzin. Chetnie wprosilabym sie na gotowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thiesso, jagnięcinę specjalnie zamawialiśmy (bo mięso kupowałam wcale nie w Warszawie, a w 75 tys. mieście powiatowym na północ od Ciebie). Sprzedawca miał przykazane by poszukać naprawdę młodej. W rezultacie kupiliśmy praktycznie połowę jagnięcia. Mięso było tak młode, że wystarczyło 5,5 h w piekarniku.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam jagnięciny, wiesz? Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh la la! Ale piękny kawał mięsa. Lubię, choć żal mi tych jagniątek troszkę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zakupiłam udziec jagnięcy (świeży), właśnie szukałam przepisu...no i mam! Dam znać jak wyszedł, choć mój waży jakieś 2,5 kg, mam nadzieje, że będzie zjadliwy. Choć to nie pierwsze moje podejście do jagnięciny, to nigdy nie robiłam jej w takiej postaci (tzn. pieczonego w całości udźca) a to z racji tego, że po prostu trudno było dostać świeże mięsko i ratowałam się mrożonym. Oby więcej sklepów w naszym kraju decydowało się na sprzedaż tego pysznego, niedocenianego mięsa, kiedyś ogólnodostępnego dla wszystkich.Pozdrawiam.
    Ps. Dziwne, bo kupiłam go w niewielkim osiedlowym sklepiku...jednak niektórym się opłaca dbałość o klienta, na pewno tam wrócę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa jak Ci się udało. Mam nadzieję, że zbierałaś pochwały :) Wiesz, jagnięcina jest droga, dlatego nigdy chyba nie stanie się mięsem ogólnodostępnym. To jak wołowina - kiedyś była dla wszystkich, dziś na specjalne okazje (polędwica).
      Kurczak i wieprzowina oraz ryby z Chin stały się powszechnym pożywieniem :(

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepiej mieć własną jagnięcinę, my mamy dwie owce które strzygą trawę w sadzie i dają nam 2-4 jagnięta rocznie :) Spróbuję takiego wolnego pieczenia, bo teraz najczęściej robię ją w szybkowarze (nie jest sucha)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)