Domowa masa marcepanowa


To przepis z finałowego odcinka polskiej edycji Master Chef autorstwa Basi Ritz, która wygrała ten program. Jury zachwycało się jej pieczonymi jabłkami z własnoręcznie zrobioną masą marcepanową (moja wersja na zdjęciu). Rzeczywiście ta masa jest rewelacyjna. Przy tym jest prosta do zrobienia - powiedziałabym że prościej zrobić ją samemu niż znaleźć gotowy marcepan w sklepie. Marcepan z tego przepisu nie jest ścisły - gdybym używała go do ciast, zmniejszyłabym ilość śmietanki. Masa jest kremowa i aromatyczna. Dodatek skórki z cytryny i pomarańczy to strzał w dziesiątkę. 

Domowa masa marcepanowa

Składniki:
  • 400 g migdałów
  • 400 g cukru pudru
  • 240 ml płynnej słodkiej śmietanki 30% lub 36% tłuszczu
  • spora garść rodzynek
  • 50 ml rumu rumu (lub śliwowicy)
  • garść posiekanych orzechów laskowych (mogą być inne)
  • około 1 łyżeczki soku z cytryny
  • otarta skórka z 3/4 dużej pomarańczy (tylko zewnętrzna, cienka skórka)
  • otarta skórka z 3/4 cytryny (tylko zewnętrzna, cienka skórka)
Wykonanie:

Do przepisu można użyć gotowych, mielonych migdałów bez skórek albo zemleć je w malakserze (robocie kuchennym).

Używając migdałów, najlepiej kupić takie pozbawione skórki - przyspieszy to pracę. Jeśli wykorzystujemy migdały ze skórką: zalać je wrzątkiem. Zostawić na 10 minut. Odsączyć, usunąć skórki (po sparzeniu odchodzą bez najmniejszego trudu), osuszyć na ręczniku papierowym. Zemleć na mąkę w malakserze.

W międzyczasie zalać rodzynki podgrzanym alkoholem.

Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.

Zmieloną mączkę migdałową połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i sokiem z cytryny, rodzynkami, orzechami, skórką z pomarańczy i cytryny. Dobrze wymieszać.


Masa marcepanowa - wersja podstawowa i możliwe modyfikacje:

- Zamiast śmietanki można użyć wody.
- Podstawowa masa marcepanowa to migdały, cukier puder, odrobina soku z cytryny i woda.
Do tego kilka kropli aromatu migdałowego albo rumowego. W wersji wzbogaconej: zamiast sztucznego aromatu, rum.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

4 komentarze :

  1. Nie widziałam tego odcinka i przegapiłam masę. Wygląda na bardzo prostą w wykonaniu. Super :) Na święta w sam raz :) I do cynamonowo - marcepanowych ślimaczków :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chciałam zrobić to nadziewane jabłko, ale przepis wydał mi się szalenie trudny;(
    Ty pokazałaś, że nie jest tak źle i pewnie spróbuję podjeść do niego raz jeszcze!

    http://delfinasshopping.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi smakowicie. ale poproszę o informację co jak masą nadziewać jabłka, czy nadziewa się surowe jabłka o potem zapieka z masą. Jak to dokładnie robić?
    Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu jest przepis na pieczone jabłka: http://ninawkuchni.blogspot.com/2012/12/pieczone-jablka-z-masa-marcepanowa-i.html

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)