Masa makowa - bez maszynki do mielenia





Bardzo interesująca masa makowa ze świeżą żurawiną, przez to kwaskowa, nadająca się do nadziewania słodkiego pieczywa drożdżowego - drożdżówek, strucli makowych, ale także ciasta francuskiego i filo.

Co ważne - nie wymaga maszynki do mielenia - wystarczy malakser (robot kuchenny).

Można oczywiście zrobić bardziej tradycyjną masę makową - zamiast świeżych żurawin dać bakalie: posiekane rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, suszoną i słodzoną żurawinę czy suszone wiśnie.

Przepis na masę makową: "Moje Gotowanie", grudzień 2011


Składniki:

  • 3/4 szklanki maku (250ml to 150g maku)
  • 4 łyżki + 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżka (25g) masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego (albo kilka kropel aromatu/cukier waniliowy)
  • 2 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin leśnych
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2  łyżeczki mielonego cynamonu

można też dać mniej żurawin, albo w ogóle całkowicie je zastąpić ulubionymi bakaliami, czyniąc masę tradycyjną w smaku: rodzynkami, orzechami włoskimi bądź laskowymi, skórką pomarańczową smażoną w cukrze

Wykonanie:

Mak zmiksować w malakserze z 4 łyżkami cukru. Przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać, często mieszając, na małym ogniu, aż mak wchłonie mleko. Dodać masło oraz 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo kilka kropel aromatu waniliowego/cukier waniliowy). Przestudzić.

Z masy makowej można zrobić drożdżówki z makiem np. z przepisu na brioszki w kształcie serca albo zrobić rożki z ciasta francuskiego.

Można też wykorzystać przepis na ciasto na makowiec (link do przepisu).




***

a tu inny przepis na masę makową tradycyjną




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)