Placki z dyni




Pyszne placki z dyni na weekendowy podwieczorek, albo na śniadanie. Jeśli masz w lodówce puree z pieczonej dyni, to placki zjesz w ciągu 15 minut od wejścia do kuchni. Są pyszne i puszyste. By były zdrowsze zastąpiłam mąkę pszenną, mąką orkiszową. Te placki dyniowe są słodkie same w sobie, więc wystarczy jogurt i bezcukrowe powidła śliwkowe. Przepis bazowy z tej strony.

Placki z dyni

Składniki:

[3 duże porcje śniadaniowe]
  • 200 g puree z upieczonej dyni*
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki (ok. 50 g) roztopionego masła klarowanego lub 1 i 1/2 łyżki masła i 1/2 łyżki oleju - do smażenia
  • 2 - 3 łyżki cukru (oczywiście płaskie)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 lub zwykłej pszennej
  • 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka (opcjonalnie)
Do podania: powidła śliwkowe i jogurt naturalny

Wykonanie:

W misce wymieszać purée z upieczonej dyni z jogurtem naturalnym (nie musimy dodawać jogurtu jeśli puree z dyni było rzadkie, wodniste). Następnie krótko zmiksować lub wymieszać z jajkami oraz 2 łyżkami oleju, dodać cukier oraz mąkę uprzednio przesianą i dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą.

Wszystko krótko zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej kwaśniej śmietany, więc ja dodatkowo rozrzedziłam je mlekiem.

Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i posmarować ją olejem albo rozpuścić odrobinę masła (podczas smażenia kolejnej partii placków trzeba będzie dodać trochę tłuszczu. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.

Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2- 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 1-2 minuty. Podawać na ciepło.

Placki świetnie smakują z jogurtem i powidłami śliwkowymi.

Część przygotowanego na surowo ciasta wykorzystałam od razu po przygotowaniu, drugą partię wysmażyłam po kilkunastu godzinach leżakowania ciasta w lodówce. Smakowi placków raczej to nie zaszkodziło.

*Jak upiec dynię? Około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki wraz z "włosami" okalającymi pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość. Wystudzić. Resztę przechowywać w lodówce i zużyć do innych celów. Można też je zamrozić oraz zawekować.


***

puree z upieczonej dyni możesz wykorzystać np. do zrobienia ciasta dyniowego



6 komentarze :

  1. Urocze! I ten kolor taki jesienny, ale optymistyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pierwszym placku jest serce! :D brzmi i wyglada smacznie. muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, nie zauważyłam... może to znak mojej miłości do jedzenia i gotowania? ;)

      Usuń
  3. Mimo, że nie przepadam za dynią, to placuszki wyglądają fenomenalnie i aż mam ochotę spróbować :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro robię na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)