Zupa ogórkowa




Tradycyjna zupa ogórkowa - jak u mamy. To jedna z moich ulubionych zup, smaków dzieciństwa. Na kościach schabowych z mięsną wkładką. Na bazie aromatycznego wywaru, posypana koperkiem. Smak zupy zależy od tego jakich ogórków kiszonych użyjemy, wiadomo, że domowe są najlepsze. Koniecznie zachowajcie sok z kiszonych ogórków i dodajcie go do zupy - uzupełni jego smak i aromat. Unikam zagęszczania zupy mąką, ale jeśli zupa ma być daniem, które zabieram do pracy i ma pozwolić przetrwać kilka godzin - aż do powrotu do domu, zagęszczam ją starym sposobem mojej mamy - dodaję 2-3 łyżki kaszy manny kilka minut (ok. 5 min) przed końcem gotowania.

Zupa ogórkowa

  • 600 g kości schabowych z mięsem*
  • 2,5 - 3 l wody
  • 3 małe marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia cebula, nieobrana
  • mały kawałek selera
  • opcjonalnie - grzybek suszony
  • pół pęczka koperku
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g ogórków kiszonych - 8 średnich sztuk (cały słoik o pojemności 720 ml) + sok z zalewy ogórków w ilości do smaku
  • 3-4 nieduże ziemniaki, najlepiej nierozpadające się
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały kubek kwaśnej, gęstej śmietany
Wykonanie:

Kości schabowe z mięsem opłukać, włożyć do sporego garnka, zalać zimną wodą w takiej ilości by przykryć mięso. Dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Gotować do miękkości mięsa - im wolniej (na mniejszym ogniu), tym lepiej, bo zupa będzie bardziej aromatyczna. Optymalnie nawet dwie godziny. Jeśli ilość płynu znacznie się zredukuje, to można uzupełnić, by finalnie otrzymać około 2 litrów bulionu.

Pietruszkę, seler i 2 marchewki umyć (trzecią odłożyć do późniejszego starcia na tarce), obrać i włożyć do wywaru mięsnego (gdy już mięso jest prawie miękkie). Cebuli nie obierać, nabić na widelec i spalić skórkę na czarno w kilku miejscach - nad palnikiem gazowym. W jego braku można ją przekroić na pół, rozkrojoną stroną położyć do dołu i na suchej patelni tak długo przypalać na kuchence, aż cebula w miejscu opiekania będzie czarna. Cebulę wraz z grzybkiem (jeśli dajemy) włożyć do rosołu. Do posypania zupy wykorzystywana będzie nać koperku, do gotowania wywaru przyda się zaś kilka łodyg (resztę łodyg można ususzyć lub zamrozić i zużyć później). Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wywar odcedzić.

W trakcie gotowania bulionu przygotować ogórki i resztę składników. Ogórki kiszone wyjąć z zalewy, obrać ze skórki. Zetrzeć je na tarce jarzynowej - na grubych oczkach. W osobnym rondelku udusić ogórki na łyżce masła do miękkości. Jedną małą marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.

Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Włożyć je go odcedzonego bulionu i gotować około 10 minut.
Dodać startą marchewkę i duszone ogórki, gotować około 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić pieprzem. Dodać do smaku soku z ogórków kiszonych - wzbogaci to smak zupy (daję ok. szklanki). Dosolić.

Do zupy dodać pokrojone mięso. Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem. Śmietanę dodaję bezpośrednio na każdy z talerzy, tuż przed podaniem.


Tradycyjnie trochę zupy (bez śmietany) wekuję "na zaś".


* tyle uzyskałam kupując 1,8 kg kawałek dorodnego schabu i oddzielając go od kości - dość szczodrze pozostawiłam mięso, jeśli są go pozbawione, dodałabym oprócz kości 20 dag wołowiny lub nogę z kurczaka




3 komentarze :

  1. Jak dawno nie robiłam! Uwielbiam ta zupkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj, bardzo lubię i też dawno nie robiłam. Koniecznie trzeba to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, świetny przepis. Nawet teściowa pochwaliła ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)