Pasta z wątróbki z gruszkami



Rewelacyjna pasta do pieczywa, lekko słodka, niezwykle kremowa, chociaż z umiarkowaną ilością tłuszczu. To dzięki gruszkom. Świetne połączenie, którego wcześniej nie znałam. Do zrobienia w około pół godziny. Nie powstydzi się jej nawet stół na Boże Narodzenie.

Na podstawie przepisu Marthy Stewart (z modyfikacjami).


Pasta z wątróbki z gruszkami


  • 130 g masła
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 650 g gruszek np. konferencji (2 b. duże)
  • 680 g wątróbek drobiowych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 goździki
  • 2 nieduże laski cynamonu
  • 1 łyżka (15 ml) cukru
  • 1/4 szklanki brandy/koniaku
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej (1/3 gałki)
  • sól, pieprz

do podania: bagietka, chleb na zakwasie albo np. pyszny domowy chleb bez zagniatania
opcjonalnie do podania: sałata, kiełki rzodkiewki/lucerny, musztarda diżońska, karmelizowana cebula itp.

Wykonanie:

Wątróbki oczyścić ze wszystkich skrzepów krwi, żyłek itp. Umyć i wymoczyć w wodzie kilkanaście minut. Koniecznie po wyjęciu osuszyć ręcznikiem papierowym.

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, odpestkować. Pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę.

Na szerokiej i dużej patelni rozpuścić dwie łyżki masła, dodać wątróbkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wątróbkę smażyć tylko do czasu aż się usmaży, może pozostać lekko różowa w środku. Zajmie to ok. 3-4 minuty z każdej strony, w sumie 6-8 minut. Odłożyć do miski.

Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia, około 5 minut. Dodać gruszki, tymianek, goździki, laski cynamonu, cukier i 1/4 szklanki (60 ml) wody. Starać się by goździki i cynamon były na samym dnie, by oddawały aromat wodzie. Smażyć/gotować gruszki aż będą miękkie, na niezbyt dużym ogniu (ok. 15 minut). W razie potrzeby można dodać trochę wody - by gruszki się nie przypaliły. Dodać brandy, zeskrobać karmel ze ścianek patelni - jeśli jakaś odrobina tam została. Trzymać na ogniu aż alkohol odparuje. Usunąć cynamon i goździki.

Wszystkie pozostałe składniki umieścić razem z wątróbką oraz gruszkami i zmiksować na gładką masę, na koniec dodając sól i pieprz - w miarę potrzeby.

Można przetrzeć przez sito, ale ja tego nie robiłam. Dokładne przygotowanie surowej obróbki i pozbycie się wszelkich zbędnych żyłek skutecznie sprawiło, że mus wyszedł idealnie gładki.

Mus przelać do szklanych miseczek do stężenia. Będzie gotowy po nocy spędzonej w lodówce.

Podawać z pieczywem.




1 komentarze :

  1. Potwierdzam, że pyszna!!! Na Boże Narodzenie robię z podwójnej porcji!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)