Zupa z pieczonych buraków



Nie namawiam do zastępowania tradycyjnego barszczu czerwonego na zakwasie tą zupą z pieczonych buraków, ale zachęcam by zrobić ją przy okazji świątecznego spotkania ze znajomymi albo na Sylwestra. Albo gdy nie udało się zrobić/kupić zakwasu do barszczu. 

Zupa jest smaczna, zaręczam. Sama bałam się jak przyjmą taką ekstrawagancką zupę moi znajomi, ale smakowało im, niektórzy brali nawet dokładki. Także bez obaw - dajcie jej szansę. To pieczone buraki stanowią o jej aromacie. Samo jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, ale trzeba rozplanować czynności - ugotować wywar, upiec buraki. Wywar warzywny może być naprawdę lekki. Mój powstał z ugotowania warzyw do tradycyjnej sałatki jarzynowej. To moja swobodna interpretacja przepisu zamieszczonego w "Elle", którego autorką jest Marta, prowadząca wegetariańskiego bloga jadlonomia.com Ze swej strony dodałam gruszki wędzone, by wzbogacić nimi wywar smakiem wędzonki - oto mój sposób na nieużywanie boczku w niektórych daniach. Teraz, kiedy wędzone owoce są w sklepach, warto kupić "na zapas". Sklepy poza sezonem bożonarodzeniowym praktycznie ich nie sprzedają.

Zupa - krem z pieczonych buraków

Składniki:

  • 1 kg niedużych buraków
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 spora marchewka
  • 1 nieduża pietruszka (opcjonalnie, pominęłam)
  • 1 mała cebula np. cukrowa
  • 1/2 dużego jabłka
  • 2 wędzone gruszki lub 4-5 wędzonych śliwek
  • 1,2 litra delikatnego bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • masło klarowane lub olej rzepakowy
  • sól i pieprz, do smaku
  • do posypania - natka pietruszki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Buraków nie obierać, tylko dokładnie umyć i szczelnie zawinąć w folię aluminiową (zapobiegnie t ich wysychaniu). Piec przez 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków - mają być miękkie gdy wbijamy w nie widelec), następnie rozwinąć je z folii i wystudzić.

Przygotować bulion warzywny. Mój powstał przez ugotowanie 2 marchewek, pietruszki, kawałka selera i ziemniaków (był dość skromny, ale szkoda było wylewać wywar powstały z gotowania składników na sałatkę jarzynową). Bulion odlać do garnka, dodać wędzone gruszki i pogotować około 5 minut, aby bulion przeszedł aromatem i smakiem owoców. Gruszki wyjąć i wyrzucić.

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na dno dużego garnka z szerokim dnem z rozgrzanym masłem lub olejem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli - tzn. będzie miękka i złocista.

W tym samym czasie obrać jabłko i usunąć gniazdo nasienne, pokroić je w kostkę. Obrać też ziemniaki, marchew i pietruszkę, a następnie wszystko pokroić niedbale w kostkę. Z usmażonej złotej cebuli wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, następnie dodać pokrojone warzywa oraz ząbek czosnku. Wymieszać i przez 3-4 minuty smażyć wszystko na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Podsmażone warzywa będą dużo lepsze niż tylko gotowane. Dodać jabłka i podsmażyć jeszcze przez minutę - dwie.

Wystudzone buraki pokroić na ósemki, dodać do warzyw w garnku i dokładnie wymieszać. Wlać gorący bulion warzywny, dodać majeranek lub bazylię, a następnie gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie, czyli ok. 15 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody.

Miękkie warzywa zmiksować za pomocą ręcznego blendera ("żyrafy") na gładki krem, w razie potrzeby dodaj trochę więcej bulionu/wody.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawać ciepłe. Można posypać natką pietruszki.



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)