Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc



Jeden z najprostszych przepisów na blogu. Klasyczny smak białej kiełbasy, która musi być dobrej jakości. Swoją kupiłam na warszawskim targowisku pod Halą Mirowską od poleconego sprzedawcy, zresztą kupowałam tam już wcześniej jagnięcinę oraz cielęcinę i mięso było bardzo dobrej jakości. Cena  kiełbasy wyższa od przeciętnej (22 zł/kg), ale warto. Po upieczeniu czuć było, że w składzie jest najprawdziwsze mięso, a nie jakaś jego namiastka. Kiełbasa świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole. Można jeść też na zimno. Zwróćcie uwagę na chrzan. Jest świetny i tak samo prosty jak kiełbasa. Chrzan wymieszany z drobno startym jabłkiem w proporcji pół na pół jest rewelacyjny nie tylko do tej kiełbasy, ale w ogóle na Wielkanoc. Przepis podpatrzony na blogu Chillibite.pl

Wielkanocna pieczona biała kiełbasa

Składniki:

  • 1,5 kg surowej białej kiełbasy najlepszej jakości
  • suszony majeranek
  • papryka chilli w proszku
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Blachę wysmarować olejem, ułożyć w niej pęta kiełbasy, oprószyć papryką chilli (wg uznania - tylko tyle, na ile lubicie ją na ostro), posypać szczodrze majerankiem i ponakłuwać każde pętko widelcem, by kiełbasa nie popękała w trakcie pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 60 minut (piekłam krócej). Podawać na gorąco lub na zimno pokrojoną na mniejsze cząstki. Wyśmienicie smakuje z chrzanem doprawionym tartym jabłkiem.



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)