Mus jaglany z truskawkami na śniadanie





Od niedawna przekonuję się, że kasza może mieć zupełnie inne niż standardowe zastosowanie. Łapczywie sięgam po nowe przepisy, eksperymentuję, inspiruję się, odkrywając, że np. z kaszy jaglanej można zrobić krem/mus truskawkowy, który jest po prostu pyszny, tak samo jak jaglany deser czekoladowy. Ten mus jaglany, można by też nazwać budyniem. Trudno go do czegoś przyrównać. Zmiksowana na gładko kasza z truskawkami tworzy bardzo smaczną propozycję śniadaniową. Nigdy bym nie poznała co jest w środku, gdybym sama tego nie przygotowywała! Z poniższego przepisu wychodzą 3 porcje (by najeść się do syta), zapełniające (przynajmniej mnie) na prawie 3 h.

Kasza jaglana wraca do łask, po wielu latach zapomnienia, a że jest bardzo zdrowa, warto ją przemycać nie tylko jako dodatek do obiadu. Inspirujące propozycje tworzenia czegoś z niczego ma Mariola Białołęcka, która wydała w roku 2012 książkę "Zaskakująca kasza", jedną z ciekawszych na rynku. Jest tam przepis zarówno na brownie z kaszy gryczanej, jak i sernik z kaszy jaglanej, krakersy z kaszy gryczanej, quiche (tartę) z kaszy jaglanej, jogurt z kaszy, chlebek z kaszy jaglanej, hummus z kaszy, suflet z kaszy jaglanej czy też krem czekoladowy z kaszy gryczanej. Możliwości jest wiele, ja dopiero jestem na początku mojej przygody z kaszą i wypróbowywania przepisów, które brzmią jak z filmu science fiction. Wielu jeszcze się "boję". Bo chcę by dania nie tylko były zdrowe, ale i smakowały.

Kopalnią wiedzy i pomysłów odnośnie zastosowań kaszy jest dla mnie blog: smakoterapia - jeśli nie znacie, koniecznie poznajcie! Jego lektura zachęca do urozmaicenia jadłospisu. Parę ciekawych przepisów jest też na blogu p. Marioli.


Mus jaglany z truskawkami na śniadanie

Składniki [3 spore porcje]:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 400 g truskawek mrożonych (w sezonie świeżych)
  • 4-5 łyżeczek cukru albo cukru brzozowego/stewii
  • 400 ml lub wg uznania mleka krowiego lub kokosowego

opcjonalnie do podania: pokrojone truskawki lub łyżka konfitury na wierzch

Wykonanie:

Odmierzyć suchą kaszę - 1 szklankę, przepłukać na durszlaku, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać małą szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i na bardzo małym ogniu ugotować do miękkości, nawet do lekkiego rozgotowania. Zajmie to 12-15 minut. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wrzątku. Kasza wchłonie całość wody.

Mam wrażenie, że kaszę łatwiej miksuje się na gładko, gdy jest świeżo ugotowana i wilgotna. Kaszę przełożyć do kielicha blendera, dodać truskawki (miałam mocny blender, dlatego nie rozmrażałam) i mleko. Miksować kilka minut aż do uzyskania idealnie gładkiego musu. Posłodzić do smaku.

Próbowałam kaszę miksować "żyrafą", ale niestety pozostały grudki, dlatego polecam blender. Optymalny jest robot wysokoobrotowy, taki jak Thermomix, z którego korzystałam podczas pobytu u siostry. Wersja na niego: wsypać opłukaną kaszę i wodę ze szczyptą soli, gotować w opcji "Varoma", mieszanie na poziomie 1, 15 minut, dodać zamrożone truskawki. Miksować do rozdrobnienia, kilka minut. Na koniec stopniowo wlewać mleko. Posłodzić do smaku.







6 komentarze :

  1. Ja też eksperymentuje ostatnio i muszę przyznać , że kasza jaglana jest idealna do takich kremów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taki pyszny mus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na próbę, następnym razem zrobię więcej! Smakowało i dzieciom i mężowi. I mnie też :) Asia

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)