Ciasto robi się ekspresowo. I nie wymaga umiejętności kulinarnych :)
Brownie czekoladowe z winem
Składniki:
- 60 ml (4 łyżki) wina czerwonego - merlota*
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 duże jaja lub 3 rozmiar M
- 150 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii (albo część cukru zastąpić cukrem waniliowym)
- 60 g mąki pszennej
- 40 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka soli
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- pół łyżeczki chili w proszku
- kilka łyżek śmietanki kremówki
Wykonanie:
Roztopić masło pocięte na mniejsze kawałki z pokruszoną czekoladą, na gładką masę. Roztapiać na małym ogniu w rondelku lub w kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miskę z czekoladą i masłem włożyć do większego garnka wypełnionego wodą i przykrywającą miskę w 1/2, wodę doprowadzić do wrzenia i gotować do roztopienia). Przestudzić. Dodać wino.
Dodać jajka, ziarenka wyłuskane z laski wanilii i dokładnie wymieszać.
Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać sól, mokre składniki i cukier. Dokładnie wymieszać rózgą - do uzyskania gładkiej masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (papier najpierw zwijam w kulę, taki pognieciony lepiej dopasowuje się do blachy), wylać ciasto, wygładzić.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, grzanie góra-dół. Piec przez 25 minut.
Po tym czasie wyjąć, zostawić do przestudzenia.
* użyłam BAREFOOT MERLOT, kalifornijskiego, smacznego wina półwytrawnego, które zostało mi przysłane do przetestowania wraz z tym przepisem
0 komentarze
Prześlij komentarz