poniedziałek, 19 maja 2014

Czekoladowe brownie z winem




Czekoladowe, wilgotne ciasto rodem z Ameryki. Bardzo smaczna wersja - z winem. Jedna z lepszych wersji brownie jakie jadłam. Mam słabość do takich małych przyjemności. Polewę zrobiłam z białej czekolady z dodatkiem chili. Czekolada + chili to dobrana para. Proponuję kroić na bardzo małe, kilku cm porcje. 

Ciasto robi się ekspresowo. I nie wymaga umiejętności kulinarnych :)

Brownie czekoladowe z winem

Składniki:

  • 60 ml (4 łyżki) wina czerwonego - merlota*
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 duże jaja lub 3 rozmiar M
  • 150 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii (albo część cukru zastąpić cukrem waniliowym)
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • kilka łyżek śmietanki kremówki

Wykonanie:

Roztopić masło pocięte na mniejsze kawałki z pokruszoną czekoladą, na gładką masę. Roztapiać na małym ogniu w rondelku lub w kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miskę z czekoladą i masłem włożyć do większego garnka wypełnionego wodą i przykrywającą miskę w 1/2, wodę doprowadzić do wrzenia i gotować do roztopienia). Przestudzić. Dodać wino.

Dodać jajka, ziarenka wyłuskane z laski wanilii i dokładnie wymieszać.
Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać sól, mokre składniki i cukier. Dokładnie wymieszać rózgą - do uzyskania gładkiej masy.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (papier najpierw zwijam w kulę, taki pognieciony lepiej dopasowuje się do blachy), wylać ciasto, wygładzić.

Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, grzanie góra-dół. Piec przez 25 minut.

Po tym czasie wyjąć, zostawić do przestudzenia.

* użyłam BAREFOOT MERLOT, kalifornijskiego, smacznego wina półwytrawnego, które zostało mi przysłane do przetestowania wraz z tym przepisem





0 komentarze

Publikowanie komentarza