Czekoladowe brownie z winem




Czekoladowe, wilgotne ciasto rodem z Ameryki. Bardzo smaczna wersja - z winem. Jedna z lepszych wersji brownie jakie jadłam. Mam słabość do takich małych przyjemności. Polewę zrobiłam z białej czekolady z dodatkiem chili. Czekolada + chili to dobrana para. Proponuję kroić na bardzo małe, kilku cm porcje. 

Ciasto robi się ekspresowo. I nie wymaga umiejętności kulinarnych :)

Brownie czekoladowe z winem

Składniki:

  • 60 ml (4 łyżki) wina czerwonego - merlota*
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 duże jaja lub 3 rozmiar M
  • 150 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii (albo część cukru zastąpić cukrem waniliowym)
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • kilka łyżek śmietanki kremówki

Wykonanie:

Roztopić masło pocięte na mniejsze kawałki z pokruszoną czekoladą, na gładką masę. Roztapiać na małym ogniu w rondelku lub w kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miskę z czekoladą i masłem włożyć do większego garnka wypełnionego wodą i przykrywającą miskę w 1/2, wodę doprowadzić do wrzenia i gotować do roztopienia). Przestudzić. Dodać wino.

Dodać jajka, ziarenka wyłuskane z laski wanilii i dokładnie wymieszać.
Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać sól, mokre składniki i cukier. Dokładnie wymieszać rózgą - do uzyskania gładkiej masy.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (papier najpierw zwijam w kulę, taki pognieciony lepiej dopasowuje się do blachy), wylać ciasto, wygładzić.

Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, grzanie góra-dół. Piec przez 25 minut.

Po tym czasie wyjąć, zostawić do przestudzenia.

* użyłam BAREFOOT MERLOT, kalifornijskiego, smacznego wina półwytrawnego, które zostało mi przysłane do przetestowania wraz z tym przepisem






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)