Krem cytrynowy





Jedzenie zbliża ludzi. I pozwala im się poznać. Autorkę przepisu na ten krem cytrynowy (Paulinę) poznałam i polubiłam dzięki jej gotowaniu i fantastycznym eksperymentom kulinarnym - o jedzeniu opowiadała tak, że robiłam się głodna. "Kupiła" mnie tym, że prowadzi najprawdziwszy zeszyt z przepisami - jak nasze mamy i babcie. Krem cytrynowy jest jednym z jej popisowych przepisów. Takich, które warto przekazać dalej. Na szczęście dla mnie, podzieliła się nim ze mną, a ja z Wami. Paulina mi napisała, że trafiła też na przepisy zawierające mąkę ziemniaczaną - szczerze ich nie poleca. "prymitywny skrót, wychodzi klucha, bez aksamitu i barwa staje się krochmalna... (znaczy się taki wariant spróbowałam jako pierwszy, chcąc mieć krem na 'już teraz' i się przejechałam". Poniższy przepis jest bez ziemniaczanej profanacji. Każda metoda sprawdzona dwukrotnie przez Paulinę (jako efekt dedukcji, po lekturze X przepisów), przeze mnie przetestowana opcja nr 1. Krem gęstnieje w lodówce. W upalne kremu nie można trzymać zbyt długo poza lodówką, bo zaczyna się rozpływać. Można nadziewać tartę lub tartaletki i dekorować owocami, albo podać z bezikami.

Krem cytrynowy

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 cytryny
  • 100 g masła
  • 150 - 200 g cukru (wg uznania poziomu słodkości)

Wykonanie:

Opcja 1.:

a) zimne masło pokroić w kostkę;
b) cytryny umyć/utopić we wrzątku na minutę. Z dwóch sztuk zetrzeć skórkę. Ze wszystkich wycisnąć sok;
c) umyte jajka rozbić w małym rondelku. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną;
d) do c) dodać sok i startą na małych oczkach skórkę z cytryn;
e) rondel podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając;
f) po kilku minutach płyn ma być ciepły. wtedy dodać połowę masła, ciągle mieszać;
g) kiedy masa zacznie gęstnieć, zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać intensywnie przez ~2 min. po czym zdjąć z ognia;
h) dodać resztę masła i mieszać do rozpuszczenia;
i) masę przełożyć do słoika, schłodzić i umieścić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc - krem stężeje.

Opcja 2.:

a) j/w
b) j/w
c) do rondelka włożyć masło, sok i skórkę z cytryn, cukier;
d) rondel podgrzewać na małym ogniu, mieszać aż do połączenia się składników w gładką masę,
e) rondel zdjąć z ognia, pozwolić lekko ochłonąć;
f) w oddzielnej misie roztrzepać 2 jajka i 2 żółtka;
g) do przestudzonej masy e) wlać roztrzepane jaja, mieszać rózgą kuchenną;
h) ponownie wstawić na ogień, raczej mały. podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć;
i) j/w



Kremem cytrynowym można nadziewać babeczki i dać dowolne sezonowe owoce, np. truskawki. Na wierzch można dać odrobinę karmelu.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)