poniedziałek, 8 września 2014

Prosty i pyszny placek ze śliwkami i kruszonką




Duża ilość owoców zapiekana między dwiema warstwami kruszonki. Najlepsze ciasto ze śliwkami, przy tym proste do wykonania. W sam raz pod koniec lata, dla zapracowanych, bo stosunkowo szybko się go robi (czas przygotowania to ok. 40 minut plus pieczenie).

Moje śliwki węgierki były umiarkowanie słodkie, niektóre kwaskowate. Ich najlepszy czas jeszcze nadejdzie, najsłodsze są bowiem te pomarszczone, kupowane już jesienią, pod koniec września, a jeszcze lepiej w październiku, z których smaży się powidła śliwkowe bez dodatku grama cukru

Bardzo mi pasowało to kwaskowate połączenie ze słodkim ciastem. 
Przepis na ciasto na podstawie: magazynu "Moje gotowanie" z września 2014.

Prosty i pyszny placek ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej tortowej lub krupczatki
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 15 dag zimnego masła
  • 1 jajko
  • 900g -1000 g śliwek węgierek*
  • 2-3 łyżki cukru pudru
* w oryginale było mniej, 500g, ale ja chciałam by to owoce dominowały w cieście

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać pocięte na małe kawałki zimnego masła, jajko i zagnieść opuszkami palców tak, aby ciasto zaczęło się kruszyć, a masło było dobrze pomieszane z mąką. Odstawić do lodówki na 30 minut. Śliwki węgierki umyć, ponacinać wzdłuż, rozchylić i wyciągnąć pestki. Do tortownicy (26 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, który warto uprzednio zgnieść w dłoniach w kulę - rozwinięty, pognieciony papier jest bardziej chętny do dopasowania się do kształtu formy do pieczenia.

Piekarnik nastawić na temp. 200 st. C, grzanie góra-dół.

Połowę kruszonki (ew. nieco więcej) rozprowadzić po dnie tortownicy i naciskając, wylepić gładki spód. Na nim rozłożyć śliwki nacięciem do góry, ciasno, jedną obok drugiej by zmieścić jak najwięcej owoców. Używając całego kilograma śliwek, kilka sztuk - 4-5 szt. położyłam jako drugą warstwę.

Na śliwki równomiernie rozsypać pozostałą kruszonkę. Piec ok. 35-40 minut, aż do zezłocenia. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Po ostudzeniu zdjąć rant tortownicy i obficie oprószyć cukrem pudrem. Kroić po całkowitym ostudzeniu.



Bądź towarzyski, podziel się!

3 komentarze:

  1. Proszku do pieczenia się nie dodaje tak? Bo ostatnio robiłam bez, a dzisiaj znowu piekę i się zastanawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis oryginalny go nie zawiera, też nie dodawałam

      Usuń