Prosty i pyszny placek ze śliwkami i kruszonką




Duża ilość owoców zapiekana między dwiema warstwami kruszonki. Najlepsze ciasto ze śliwkami, przy tym proste do wykonania. W sam raz pod koniec lata, dla zapracowanych, bo stosunkowo szybko się go robi (czas przygotowania to ok. 40 minut plus pieczenie).

Moje śliwki węgierki były umiarkowanie słodkie, niektóre kwaskowate. Ich najlepszy czas jeszcze nadejdzie, najsłodsze są bowiem te pomarszczone, kupowane już jesienią, pod koniec września, a jeszcze lepiej w październiku, z których smaży się powidła śliwkowe bez dodatku grama cukru

Bardzo mi pasowało to kwaskowate połączenie ze słodkim ciastem. 
Przepis na ciasto na podstawie: magazynu "Moje gotowanie" z września 2014.

Prosty i pyszny placek ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej tortowej lub krupczatki
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 15 dag zimnego masła
  • 1 jajko
  • 900g -1000 g śliwek węgierek*
  • 2-3 łyżki cukru pudru
* w oryginale było mniej, 500g, ale ja chciałam by to owoce dominowały w cieście

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać pocięte na małe kawałki zimnego masła, jajko i zagnieść opuszkami palców tak, aby ciasto zaczęło się kruszyć, a masło było dobrze pomieszane z mąką. Odstawić do lodówki na 30 minut. Śliwki węgierki umyć, ponacinać wzdłuż, rozchylić i wyciągnąć pestki. Do tortownicy (26 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, który warto uprzednio zgnieść w dłoniach w kulę - rozwinięty, pognieciony papier jest bardziej chętny do dopasowania się do kształtu formy do pieczenia.

Piekarnik nastawić na temp. 200 st. C, grzanie góra-dół.

Połowę kruszonki (ew. nieco więcej) rozprowadzić po dnie tortownicy i naciskając, wylepić gładki spód. Na nim rozłożyć śliwki nacięciem do góry, ciasno, jedną obok drugiej by zmieścić jak najwięcej owoców. Używając całego kilograma śliwek, kilka sztuk - 4-5 szt. położyłam jako drugą warstwę.

Na śliwki równomiernie rozsypać pozostałą kruszonkę. Piec ok. 35-40 minut, aż do zezłocenia. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Po ostudzeniu zdjąć rant tortownicy i obficie oprószyć cukrem pudrem. Kroić po całkowitym ostudzeniu.



Bądź towarzyski, podziel się!


3 komentarze :

  1. Proszku do pieczenia się nie dodaje tak? Bo ostatnio robiłam bez, a dzisiaj znowu piekę i się zastanawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis oryginalny go nie zawiera, też nie dodawałam

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)