Gulasz węgierski



Prawdziwy gulasz węgierski musi być na smalcu. I kropka. Wersji tego dania jest wiele. Ja skorzystałam z przepisu z blogu delimamma - na gulasz gęsty, aromatyczny i podobno tradycyjnie węgierski.
Być może zdarzyło Wam się, iż danie z papryką w proszku nabrało gorzkiego smaku. Dzięki temu przepisowi nic takiego się nie wydarzy! 

Gulasz węgierski, podobnie jak zupę gulaszową, gotuje się z wodą, a nie na bazie rosołu, co oszczędza nam sporo czasu.

Węgrzy mówią, że zasadnicza różnica między gulaszem a zupą gulaszową nie polega na gęstości sosu czy płynu, w którym duszone są kawałki mięsa. W przypadku gotowania prawdziwego gulaszu węgierskiego, czerwoną mieloną paprykę rozpuszcza się w płynnym tłuszczu! (w oryginale w stopionym smalcu wieprzowym) Natomiast do zupy gulaszowej taką samą paprykę miesza się na wstępie z wodą (tak Tadeusz Gwiaździński w książce "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce".)

Gulasz węgierski

Składniki [4-5 porcji]:

  • 300 g wołowiny i 200 g wieprzowiny (ja użyłam tylko wieprzowinę: 500 g szynki)
  • 2 łyżki smalcu
  • 1,5 cebuli
  • około 1,5- 2 szklanki wody
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki (zielona lub żółta i czerwona)
  • 2 pomidory
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (u mnie 1/3 małej papryczki chili bez pestek)
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę w półplasterki.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę smalcu i wrzucić mięso. Podsmażać przez 2-3 minuty, następnie wyciągnąć mięso, dodać kolejną łyżkę smalcu, wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor.

Garnek ściągnąć z ognia i odczekać kilka minut (aby gotować takie potrawy jak Węgrzy należy nauczyć się w jaki sposób dodawać paprykę w proszku. W papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. Nie należy jej więc dodawać na skwierczący tłuszcz lub gotujący się sos, będzie bowiem gorzkawa. By tego uniknąć Węgrzy, zawsze przed dodaniem papryki do potrawy zestawiają patelnię z ognia i pozwalają zawartości lekko przestygnąć, dodają paprykę, mieszają, ponownie stawiają na ogniu i powoli doprowadzają potrawę do wrzenia).

Do cebuli dodać słodką paprykę w proszku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać połowę wody i wymieszać ( w trakcie przygotowywania gulaszu dodać resztę wody). Ponownie postawić na ogniu, wrzucić mięso i przykryć pokrywką.

Dusić na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować, aż lekko zmięknie. Na koniec dorzucić obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką (jeżeli używaliśmy świeżej papryki chili, nie dodajemy ostrej papryki w proszku). Zostawiamy na ogniu jeszcze około 10 minut.

Podawać np. z kaszą lub tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.



Bądź towarzyski, podziel się!


1 komentarze :

  1. Wyszło świetnie! Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)