Wątróbka drobiowa z papryką




Dziś przepis z kuchni polskiej codziennej, przygotowany na podstawie: "Mojej kuchni polskiej" Mateusza Gesslera. Delikatna wątróbka (dzięki moczeniu w mleku) z dodatkami, jestem jej wielką fanką. Miłośnicy (lub choćby osoby tolerujące) wątróbki powinni docenić smak tego dania. Wątróbkę moczy się przez kilka godzin, ale jeśli ten proces rozpoczniesz przed pracą, masz obiad w mig. 

Wątróbka drobiowa z papryką

Składniki [na 3-4 porcje]:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki wody
  • klarowane masło - 1-2 łyżki
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wątróbki oczyścić z błon i nieładnych fragmentów, wypłukać kilka razy w wodzie. Zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny, ale można na dłużej, np. zalać przez pracą, by mieć je gotowe do smażenia od razu po powrocie.

Po tym czasie wyjąć je, pokroić w mniejsze kawałki. Na talerz wysypać kilka łyżek mąki. Obtoczyć w niej wątróbki.

Na szerokiej patelni rozgrzać klarowane masło i zrumienić na nim pokrojoną w paski cebulę. Dodać wątróbki, smażyć krótko, następnie posolić i dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Powstanie sos. Smażyć aż do czasu gdy wątróbka będzie miękka, ale nie surowa w środku, papryka może być al dente - według uznania. Całość doprawić solą i pieprzem.j

Można podawać np. z tłuczonymi ziemniakami i surówką/burakami na ciepło.






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)