Zupa gulaszowa





Sycąca, pikantna zupa - jednogarnkowy obiad, także do pracy. Danie ze składników dostępnych w każdym sklepie. 

Wolę wersję zupy z warzywami (jest jeszcze opcja bez), także dlatego, że dzięki temu nie trzeba dodawać do zupy bulionu, a wodę, przez co obiad gotowy jest w około półtorej godziny.

Zupa gulaszowa

Składniki [na ok. 4 litry zupy]:

  • 750 g wieprzowiny bez kości np. łopatki
  • 2 łyżki smalcu*
  • 1 duża cebula
  • 1 większa pietruszka
  • 1/4 średniej wielkości selera
  • 260 g marchwi
  • mąka pszenna do obtoczenia (2-3 łyżki)
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2-3 papryki (zielona lub czerwona) - 500g
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, do smaku)
  • sól oraz zmielony czarny pieprz
  • 650 g ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 750 ml - 1 l wody lub więcej, wg potrzeby i uznania

do posypania: pęczek natki pietruszki
opcjonalnie do podawania z chlebem

*można użyć innego tłuszczu, choćby masła klarowanego, ale ja zarówno do gulaszu po węgiersku, jak i zupy gulaszowej używam smalcu

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę - 1,5-2 cm, doprawić je solą i pieprzem. Posypać je 2 łyżkami mąki, dokładnie przemieszać, by dotarła do każdego kawałka.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

W garnku lub na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i wrzucić mięso. Podsmażać przez kilka minut, aż się lekko zarumieni. Wyciągnąć mięso na talerz, do garnka dodać kolejną łyżkę smalcu, wrzucić cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor.

Garnek ściągnąć z ognia i odczekać kilka minut (aby gotować takie potrawy jak Węgrzy należy nauczyć się w jaki sposób dodawać paprykę w proszku. W papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. Nie należy jej więc dodawać na skwierczący tłuszcz lub gotujący się sos, będzie bowiem gorzkawa. By tego uniknąć Węgrzy, zawsze przed dodaniem papryki do potrawy zestawiają patelnię z ognia i pozwalają zawartości lekko przestygnąć, dodają paprykę, mieszają, ponownie stawiają na ogniu i powoli doprowadzają potrawę do wrzenia).

Do cebuli dodać słodką paprykę w proszku i przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Wlać 3 szklanki wody. Garnek ponownie postawić na gazie, wrzucić mięso, liście laurowe i przykryć pokrywką. Woda powinna wystawać 3-4 cm ponad mięso, w razie gdyby było jej za mało, dolać.

Zupę dusić na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać 20 minut przed końcem gotowania. Wtedy dodać też pokrojone w drobną kosteczkę lub starte na tarce obrane warzywa - seler, pietruszkę i marchewkę. Po kilku minut gotowania dodać pokrojoną w kostkę, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. W razie potrzeby dolać trochę wody.

Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Zostawić na gazie jeszcze około 10 minut. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Można podawać od razu, ale następnego dnia, gdy smaki "się przegryzą", zupa jest jeszcze lepsza.

Przed podaniem koniecznie posypać posiekaną natką pietruszki.

Nadmiar zupy można zawekować na później i przechowywać w lodówce do kilku tygodni.





1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)