wtorek, 24 lutego 2015

Wieprzowina ze śliwkami po azjatycku





Kulinarna podróż do Azji. Świetne danie, gotowe w mniej niż 1 godzinę. Nieco słodki sos, który otacza miękkie mięso. Muszę stwierdzić, że za rzadko łączę śliwki z mięsem, do tej pory robiłam tylko wątróbkę z węgierkami. Zdecydowanie jestem chętna na dalsze eksperymenty kulinarne tego typu. Przepis znalazłam na blogu podróżniczki i znawczyni wielu kuchni świata, Thiessy.

Wieprzowina ze śliwkami po azjatycku

Składniki:
  • 24 śliwki węgierki (użyłam 250 g mrożonych, wypestkowanych śliwek)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 -2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżonego i posiekanego
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 500 g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki)
  • 1 łyżka mąki (użyłam orkiszowej razowej)
  • 2 cm kawałek obranego imbiru, posiekany
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Śliwki rozciąć, usunąć pestki (poza sezonem użyć mrożonych), zalać 1/2 szklanki wody (dałam 3/4 szklanki) i gotować do miękkości.
Przetrzeć przez sito. Ja poszłam na łatwiznę i zmiksowałam śliwki w blenderze, na gładki sos, co zaoszczędziło mi sporo czasu.

Doprawić cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliło.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek.

Dodać umyte, osuszone ręcznikiem papierowym, a następnie pokrojone mięso oprószone mąką i smażyć, aż się zrumieni. Pod koniec dodać imbir i podsmażyć minutę. Wlać sos hoisin i dodać cukier. Smażyć 5 minut. Połączyć mięso z sosem śliwkowym i dusić jeszcze przez 10 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ryżem.

Moim zdaniem najlepsze jest po kilku godzinach, jak smaki dobrze się połączą, więc świetnie nadaje się, by zrobić wcześniej np. wieczorem, a przed jedzeniem już tylko odgrzać).





3 komentarze:

  1. To danie by moglo swietnie smakowac i z knedliczkami. Co prawda to wyglada na dzika kombinacje azji z europa, ale wlasnie takie jedzenia sie do knedli podaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie połączenia dozwolone, choć mnie najbardziej smakuje z ryżem :)

      Usuń
    2. rozumiem, ale polecam wyprobowac :)

      Usuń