Wieprzowina ze śliwkami po azjatycku





Kulinarna podróż do Azji. Świetne danie, gotowe w mniej niż 1 godzinę. Nieco słodki sos, który otacza miękkie mięso. Muszę stwierdzić, że za rzadko łączę śliwki z mięsem, do tej pory robiłam tylko wątróbkę z węgierkami. Zdecydowanie jestem chętna na dalsze eksperymenty kulinarne tego typu. Przepis znalazłam na blogu podróżniczki i znawczyni wielu kuchni świata, Thiessy.

Wieprzowina ze śliwkami po azjatycku

Składniki:
  • 24 śliwki węgierki (użyłam 250 g mrożonych, wypestkowanych śliwek)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 -2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżonego i posiekanego
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 500 g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki)
  • 1 łyżka mąki (użyłam orkiszowej razowej)
  • 2 cm kawałek obranego imbiru, posiekany
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Śliwki rozciąć, usunąć pestki (poza sezonem użyć mrożonych), zalać 1/2 szklanki wody (dałam 3/4 szklanki) i gotować do miękkości.
Przetrzeć przez sito. Ja poszłam na łatwiznę i zmiksowałam śliwki w blenderze, na gładki sos, co zaoszczędziło mi sporo czasu.

Doprawić cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliło.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek.

Dodać umyte, osuszone ręcznikiem papierowym, a następnie pokrojone mięso oprószone mąką i smażyć, aż się zrumieni. Pod koniec dodać imbir i podsmażyć minutę. Wlać sos hoisin i dodać cukier. Smażyć 5 minut. Połączyć mięso z sosem śliwkowym i dusić jeszcze przez 10 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ryżem.

Moim zdaniem najlepsze jest po kilku godzinach, jak smaki dobrze się połączą, więc świetnie nadaje się, by zrobić wcześniej np. wieczorem, a przed jedzeniem już tylko odgrzać).






3 komentarze :

  1. To danie by moglo swietnie smakowac i z knedliczkami. Co prawda to wyglada na dzika kombinacje azji z europa, ale wlasnie takie jedzenia sie do knedli podaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie połączenia dozwolone, choć mnie najbardziej smakuje z ryżem :)

      Usuń
    2. rozumiem, ale polecam wyprobowac :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)