niedziela, 8 marca 2015

Dorsz w cieście piwnym, z groszkowym puree i miętą, Fish & Chips





Danie, które przygotowywaliśmy w ramach warsztatów kulinarnych, o których pisałam tutaj. Mrożony dorsz w kostce jest bardzo dobry do panierowania w cieście naleśnikowym i smażenia, bo kawałki ryby są jednakowe i niezbyt grube.

Muszę powiedzieć, że ryba mi smakowała, chociaż to, co mnie odstręcza od robienia jej w domu, to smażenie w głębokim tłuszczu. Przyda się nawet litr oleju. Trudna jest utylizacja tłuszczu, bo przecież nie można wylać go do zlewu.

Co ciekawe, ryba, chociaż tak smażona, wcale nie ociekała tłuszczem. Właściwa temperaturu oleju + wsiąknięcie nadmiaru tłuszczu w ręczniki papierowe - oto odpowiedź.

Dorsz w cieście piwnym, z groszkowym puree i miętą, Fish & Chips

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych filetów z dorsza (300 g, 4 sztuki filetów)
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól, mielony pieprz

Składniki na ciasto piwne:

  • 225 g mąki pszennej (plus trochę do posypywania)
  • 285 ml piwa
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli, ew. mielony pieprz

Składniki na sos:

  • 75 ml gęstego jogurtu
  • pół ząbka czosnku albo dwie łyżki posiekanego koperku
  • sól, mielony pieprz
dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia
  • do podania: plasterki cytryni i gałązki koperku; można też podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami

Puree z groszku:

  • 450g zielonego mrożonego groszku
  • garść listków mięty (posiekanych)
  • trochę świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • olej

Wykonanie:

Rybę powoli rozmrozić. Dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotować puree: groszek wsypać do garnka, zalać wrzątkiem - po minucie, dwóch, odcedzić. Jeśli masz taką możliwość, zalej go lodowatą wodą, by przerwać gotowanie i zachować piękny kolor. Odcedzony groszek zmiksować z miętą i kilkoma łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem.

Garnek z olejem wstawić na gaz, aby powoli grzał się na połowie mocy.

Przygotować sos, łącząc składniki sosu i przelać go do małej miseczki.

Połączyć składniki ciasta piwnego. Najpierw składniki suche: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie piwo. Ciasto ma być dość gęste.

Rybę oprószyć dodatkową mąką. Zanurzyć w cieście i smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu koniecznie położyć na ręczniku papierowym, by ten mógł wchłonąć nadmiar tłuszczu.

Na talerzu położyć puree z groszku, sos w miseczce oraz usmażoną rybę. Udekorować koperkiem i ew. plasterkami cytryny.


fotografia z warsztatów




Zacznij śledzić na fb

0 komentarze

Prześlij komentarz