Fasolka po bretońsku




Fasolka po bretońsku to proste danie jednogarnkowe, dlatego ważne, by użyć do niego dobrego koncentratu pomidorowego i kiełbasy. Na przykład czosnkowej, albo podsuszanej, albo innej ulubionej, byle była wysokiej jakości i raczej chuda.

Polecam największą fasolę białą, jaką znajdziecie w sklepie - fasolę "Piękny Jaś", ale nie karłową, a dużą - wielokwiatową. Polecam taką, bo użyta do tego dania duża fasola miała słodkawy, niemączysty smak - smakowała naprawdę świetnie, dużo lepiej niż karłowa i miała cieńszą skórkę; kupiłam ją na wagę w pobliskim sklepie.

Można, jak w przydrożnym barze, fasolkę po bretońsku zaserwować z chlebem lub bułką, ale myślę, że apetyt spokojnie umie poskromić sama fasolka :)

Fasolka po bretońsku

Składniki (5-6 porcji):

  • 500 g suszonej fasoli białej "Piękny Jaś"
  • 150 g dobrej kiełbasy np. czosnkowej
  • 150 g ogonówki, wędzonki krotoszyńskiej lub innej wędliny wędzonej
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 90 g wędzonych żeberek z kością (opcjonalnie, ale warto)
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: papryka ostra lub słodka w proszku, do smaku

uwaga:

  • w lecie/jesienią można dać w zamian ok. 1 kg świeżej fasoli, jeśli ktoś lubi lub ma ochotę (wówczas czas gotowania nie krótszy), jeśli ktoś lubi więcej sosu, można dodać przecier pomidorowy z kartonika, a w lecie świeże zmiksowane pomidory, najlepiej bez pestek
  • jak ktoś chce, można dać więcej kiełbasy
  • sól i pomidory (koncentrat) dajemy na końcu, gdy fasolka jest już miękka, danie tych składników na początku sprawi, że dłużej będzie się gotowała
  • danie najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki dobrze się "przegryzą"
  • myślę, że zamiast wędzonych żeberek można dać dwie, trzy śliwki wędzone lub gruszkę wędzoną (może jeszcze zostały komuś po Świętach)
  • dodanie cząbru i majeranku (ew. samego majeranku) sprawi, że fasola będzie łatwiej strawna

Wykonanie:

Dwie opcje przygotowania do gotowania suszonej fasoli:

(i) Fasolę wsypać do miski lub garnka, zalać dużą ilością wody, odstawić na 9-12 godzin do namoczenia.

dla niecierpliwych:

(ii) Fasolę wsypać do garnka, zalać wodą, zagotować, wyłączyć ogień i odstawić na około 2 godziny.

Po (i) lub (ii) odlać wodę z fasoli, wlać świeżą -tyle, by wystawała 1 lub 2 cm ponad fasolę. Dodać cząber i roztarty w dłoniach majeranek. Warto dodać dla uzyskania ciekawego smaku wędzone żeberka - nieduży kawałek. Gotować bez przykrycia, aż fasola będzie miękka. Około dwóch godzin. Gdyby woda wyparowywała, uzupełnić wrzątkiem.

Na patelni usmażyć pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę. Ma być trochę przyrumieniona. Odłożyć do miski.

W zależności od ilości tłuszczu, który pozostał na patelni, można dolać łyżkę oleju i dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia. Po około 3 minutach smażenia dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany obrany czosnek, przesmażyć 30 sekund, dodać posiekaną w kostkę wędlinę. Podsmażyć, aż wędlina nieco się zrumieni. Zawartość patelni dodać do prawie miękkiej fasolki, na pół godziny przed końcem gotowania.

Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem i solą. Można też dodać paprykę w proszku, ale nie jest to konieczne. Najlepiej danie odstawić na kilka godzin, "do przegryzienia".

Można mrozić, a także pasteryzować w słoikach.

Gdyby fasolka wchłonęła płyn podczas pobytu w lodówce, wystarczy dodać trochę wody, by rozcieńczyć sos.

Niektórzy do fasolki robią zasmażkę z mąki, ja ją pomijam, gdyż nie chcę dodawać zbędnych kalorii. Tym bardziej, że danie bez niej jest równie smaczne.




Zacznij śledzić na fb

2 komentarze :

  1. Lubię strączki, a taką fasolkę bardzo często jem - tylko w wersji bez mięsa oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)