Awanturka - pasta z sardynek i twarogu




Według pewnej reklamy, pogoda zawsze jest barowa :) Bary z wódką i zakąskami za kilka złotych, na dobre opanowały Warszawę (i nie tylko, bo wspaniałe bary zwiedzałam też we Wrocławiu) już kilka lat temu. Zimne nóżki, pasztet, awanturka, tatar - sztandarowe zakąski PRLu powróciły. Dla mnie niekoniecznie pod wódeczkę, bo za nią nie przepadam, ale tak po prostu. 

Awanturkę pamiętam jeszcze z "Przekąsek Zakąsek" z Krakowskiego Przemieścia, czyli z dawnych czasów, gdy gwiazda legendarnego barmana Romana świeciła właśnie tam - gdy on był, był klimat i była impreza! Dziś pan Roman ma swój bar na Powiślu, ale to już nie jest to samo.

Poniższa awanturka jest lepsza niż w "Przekąskach Zakąskach". Podejrzewam, że to zasługa lepszej jakości składników. Tak, warto użyć dobrego twarogu w kawałku, niekoniecznie tłustego. Może być nawet chudy, byle nie był suchy - by nie trzeba było dolewać np. śmietany. Ta pasta to dość osobliwe zestawienie: zwłaszcza połączenie musztady i keczupu, ale one wzajemnie się uzupełniają.

Awanturka (bo może ktoś nie wie), to pasta z sardynek i twarogu. Bardzo mi się podoba jej nazwa, a Wam?

Awanturka - pasta z sardynek i twarogu

Składniki:
  • 200 g twarogu
  • 1 mała puszka sardynek w oleju (110 g, samej ryby 77 g)
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka dobrego keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • ew. pieprz do smaku
Wykonanie:

Odsączone z oleju ryby rozgnieść widelcem, dodać twaróg, także rozgnieść, dodać pozostałe składniki. Podawać najlepiej na żytnim chlebie, albo jakimś ciemnym mieszanym, z ogórkiem kiszonym.



3 komentarze :

  1. Cudowny przepis. Przygotowałam i wszystkim smakowało w domu !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne i zarazem zdrowe danie. Produkty bezglutenowe rządzą!!!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)