Naleśniki czekoladowe - przepis podstawowy



Słodkie naleśniki deserowe z dodatkiem ciemnej czekolady, tak dobrych naleśników czekoladowych jeszcze nie jadłam. Smaczne, czekoladowe, rozpływające się w ustach.

To naleśniki, które zazwyczaj miały pysznie chrupiące brzegi. Pięknie pachniały podczas smażenia. Nieco trudniej się je smaży niż naleśniki klasyczne, dlatego wybrałam patelnię o niewielkiej średnicy. Naleśniki można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem je podgrzać - włożyć na chwilę na rozgrzaną patelnię.

Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku

Naleśniki czekoladowe - przepis podstawowy

Składniki:

Ciasto na naleśniki czekoladowe (około 15 sztuk o średnicy 18 cm):
  • 50 g masła
  • 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (niekoniecznie), pominęłam*
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 małe lub średnie jajka
  • 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 150 g przesianej mąki pszennej  (wrocławskiej lub poznańskiej)
  • około 1/3 - 1/2 szklanki wody gazowanej
*można dać w zamian cukier z prawdziwą wanilią ew. wanilinowy, zmniejszając odpowiednio ilość cukru, albo wyłuskać ziarenka z połowy laski wanilii

Nadzienie do naleśników: z TEGO przepisu

Wykonanie:

Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii (jeśli dajemy), wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę, starając się nie podgrzewać za bardzo masy.

Odstawić z ognia, przestudzić, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 - 60 minut (temp. pokojowa), aby ciasto "odpoczęło".

Do ciasta dodać 1/3 szklanki wody gazowanej, zmiksować. Można już zacząć smażyć naleśniki. Można też ciasto wstawić do lodówki na około 1 - 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.

Dobrze rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Na każdego naleśnika nakładać po około 3 łyżki ciasta, rozprowadzać je sprawnym ruchem ręki po całej patelni. Pierwszy naleśnik smażyć na natłuszczonej patelni (np. masłem) - polecam rozprowadzanie tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego - później wystarczy smarować patelnię odrobiną tłuszczu co trzeci - czwarty naleśnik, ale nie jest to konieczne.

Usmażone naleśniki układać w stosik na talerzu. Jak najłatwiej podgrzać naleśniki? Zajmuje to dosłownie chwilę - każdy z naleśników (bez nadzienia) wkładam na krótko na rozgrzaną patelnię tuż przed podaniem.








0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)