Pieczona owsianka z marchewką - a'la "ciasto" marchewkowe




Pieczona owsianka z marchewką. Mówienie, że jest to prawie ciasto marchewkowe owsiane byłoby może pewnym nadużyciem, a może nie? Propozycja na weekendowe śniadanie. Będziecie zaskoczeni, bo to jest dobre - oczywiście, jeśli jesteście fanami owsianki. Szczególnie smaczna jest chrupiąca i słodka posypka. Masa jest jak gotowana owsianka ;) tylko mocno przyprawiona korzennie.

Oryginalny przepis pochodzi ze wspaniałego bloga GreenKitchenStories, ale ja posłużyłam się wersją zmodyfikowaną ze strony ammniam.pl (zajrzyjcie tu koniecznie). Robiłam z połowy porcji, poniżej podaję takie właśnie proporcje.

Pieczona owsianka z marchewką - ciasto marchewkowe owsiane
Baked Carrot Cake Oatmeal

(2-3 duże porcje śniadaniowe, albo 4-5 jeśli mało jesz albo np. pijesz jeszcze zielony koktajl)

Składniki:

  • 1 szklanka zwykłych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ziarenka wyłuskane z połowy małej laski wanilii
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki mielnej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki imbiru w proszku
  • mała szczypta soli
  • 100g drobno startej obranej marchewki
  • 30 g rodzynek
  • skórka starta z 1/4 pomarańczy (tylko pomarańczowa część) - uprzednio wyszorowanej i sparzonej
  • 1 płaska łyżka (15 ml) zmielonego siemienia lnianego (nasion lnu) + 35-40 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżki syropu klonowego* (pominęłam, ale warto dać)
  • 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • ew. tłuszcz do wysmarowania foremek albo papier do pieczenia
  • Posypka:
  • 1/2 szklanki (90 g) orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g ziaren słonecznika,
  • 3 łyżki syropu klonowego*
  • dodatkowo do podania: jogurt naturalny albo kokosowa bita śmietana

*Można zastąpić np. miodem, albo syropem z agawy, ale rzeczywiście syrop klonowy jest tu strzałem w dziesiątkę, smakuje karmelowo.

Wykonanie:

Siemię lniane zalać ciepłą, przegotowaną wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Przygotować pozostałe składniki.

Piekarnik włączyć na grzanie góra-dół, 180 °C.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia (użyłam keksówki o wymiarach dolnych 26 cm dł. x 8 cm szer.) posmarować olejem kokosowym lub innym tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, przyprawy, marchew, rodzynki i skórkę z pomarańczy.

W drugiej misce wymieszać mleko, sok z pomarańczy, syrop klonowy i papkę z siemienia lnianego. Ja to dokładnie zmiksowałam, bo papka z siemienia była bardzo gęsta.

W trzeciej misce połączyć ze sobą pestki słonecznika, posiekane lub przemielone przez sekundę lub dwie w malakserze orzechy włoskie wraz syropem klonowym i dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne/ blaszkę napełnić mieszaniną owsiano-marchewkową; za pomocą dłoni lub łyżki docisnąć całość do dna. Zalać delikatnie mlecznym płynem - pokryje on całość masy owsiano-marchewkowej.

Na wierzchu rozprowadzić równomiernie mieszaninę orzechów i ziaren słonecznika, wyrównać.

Tak przygotowaną owsiankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut, do momentu, aż wierzch owsianki ładnie się przyrumieni.

Następnie wyjąć owsiankę z piekarnika i odstawić na 10-15 minut, aby chwilę "odpoczęła".
Po tym czasie można zabrać się za pałaszowanie. Można podawać ją z jogurtem lub z kokosową bitą śmietaną. Ja podawałam jeszcze z cząstkami pomarańczy (która zostanie Ci po starciu skórki i wyciśnięciu łyżki soku).



chcesz kawałek?



Spodobało ci się? Polub mnie

6 komentarze :

  1. Pieczona owsianka jest najlepsza <3 Ostatnio jem prawie codziennie, a wersja marchewkowa wychodzi średnio co 2 dni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no proszę :) robisz tak samo czy nieco inaczej?

      Usuń
  2. pyszne, zdrowe ciacho! takie można jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto to nazwa baaaardzo umowna ;)

      Usuń
  3. A co u Ciebie ostatnio tak dietetycznie? Owsinke w tej wersji zrobie oowiazkowo.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)