Zdrowa granola bez cukru





  Przepis na domową, chrupiącą, zdrową granolę (kuzynkę musli) - bez cukru, ze zdrowymi tłuszczami z orzechów. Paliwo na śniadanie lub drugie śniadanie.

Najlepsze rozwiązanie to połączyć tę granolę z naturalnie słodkimi owocami, albo z jogurtem naturalnym zmiksowanym z owocami (na zdjęciu jest jogurt truskawkowy). 

Przepis pochodzi z anglojęzycznej strony "super zdrowe dzieci".

Zdrowa granola bez cukru, cynamonowa

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych/górskich (nie błyskawicznych)
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowców
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • 1 zupełnie łyżka (15 ml) mielonego cynamonu (lub nieco mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże białka jaj (lub 4 szt. rozmiaru M)

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 110 st. C.

W misce połączyć płatki owsiane, sezam oraz posiekane nerkowce i płatki migdałowe. Dodać cynamon i sól. Wymieszać.

W innej misce ubić białka jaj, aż będą sztywne (ok. 5 minut, w zależności od miksera). Przełożyć do mieszanki owsiano-orzechowej i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie połączyć łyżką, aż sucha mieszanka pokryje się w całości białkami jaj.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Równo wyłożyć cienką, pojedynczą warstwę płatków owsianych, wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 60 minut, przemieszać co 20 minut - by granola równomiernie się upiekła.

Po zupełnym ostudzeniu można przełożyć do słoika i zakręcić. Przechowywać 1-2 tygodnie.

Granolę podawać np. z jogurtem owocowym:

Jogurt owocowy

2 małe porcje:
200 g jogurtu naturalnego
200 g słodkich owoców: truskawek, mango
opcjonalnie 2 łyżeczki ksylitoru (cukru brzozowego, o niskim indeksie glikemicznym)

Zmiksować.




Bądź towarzyski, podziel się!


Spodobało ci się? Polub mnie

1 komentarze :

  1. wczoraj również zrobiłam domową granolę, bo taka granola z truskawkami to po prostu coś pysznego!!!! :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)