Kasza manna z truskawkami





Przepis na kaszę mannę ze Skandynawii (a w wersji podstawowej, rodem z Polski, znanej zapewne niektórym z dzieciństwa). 

Vispipuuro (fiń. "bita owsianka") lub klappgröt (szwedzki) to słodki deser, typ owsianki z kaszy manny z jagodami, zazwyczaj brusznicami. To danie zarówno kuchni szwedzkiej, jak i fińskiej. Kasza manna jest gotowana z jagodami i słodzikiem. Po ochłodzeniu, owsianka jest energicznie ubijana do uzyskania lekkiej konsystencji musu. Deser podaje się z mlekiem i cukrem. Inne używane owoce i jagody to żurawina, morele, agrest i truskawki (cyt. za Wikipedią). W niektórych przepisach czas ubijania to nawet 20 minut - mus ma zmienić nie tylko konsystencję, ale i przy okazji kolor na jaśniejszy.

Dziś pokazuję prostszą wersję, przede wszystkim szybszą. Zainspirowałam się tym przepisem. Zamieniłam cukier na ksylitol, zmniejszyłam jego ilość o połowę, nieco zmieniłam sposób wykonania.

To naprawdę smaczny deser albo śniadanie, zwłaszcza polecam wersję kokosową. Kasza przeobraża się z kopciuszka w królewnę, chyba, że to ja dopiero zaczynam dostrzegać w niej coś innego niż danie z dzieciństwa. 

Kasza manna z truskawkami, na deser i na śniadanie

Składniki:
1 porcja śniadaniowa, 2 porcje deserowe 
  • 45 g kaszy manny (3 łyżki)
  • 1 szklanka mleka (polecam kokosowe)
  • 150 g słodkich truskawek - waga po odszypułkowaniu
  • 1 płaska łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)* lub cukru
  • do podania: kilka truskawek
*substancja słodząca od 3. roku życia, polecana dla diabetyków, osób na diecie i dbających o linię

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na gładki mus.

Do rondelka wlać mus truskawkowy wraz z połową szklanki mleka i cukrem. Doprowadzić do wrzenia. W pozostałej połowie szklanki mleka rozprowadzić kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Po zagotowaniu mleka truskawkowego, stopniowo wlewać kaszę mannę, energicznie mieszać. Zagotować i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty (lub zgodnie z zalecanym czasem gotowania na opakowaniu). Kasza manna powinna być gęsta.

Odstawić na pół godziny do przestygnięcia. Po tym czasie ubić ją mikserem (końcówka jak do ubijania śmietanki) przez 4-5 minut, na najwyższych obrotach, aż budyń z kaszy manny stanie się bardziej puszysty, a najlepiej jeśli by nieco zmienił kolor na jaśniejszy.

Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z posiekanymi truskawkami dla ozdoby (ale i smaku).

Opcjonalnie/zamiennie: podawać tuż po ugotowaniu, gdy jest gorąca. Wówczas otrzymamy kaszę mannę po polsku. Także pyszna!


***
A może masz ochotę na:

mus, zwany czasem kremem lub budyniem, jaglany z truskawkami?


albo na owsiankę z karmelizowanymi truskawkami?





Spodobało ci się? Polub mnie

3 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)