Zapiekany ser z warzywami



Lubię tego typu proste dania. Chrupiące warzywa i miękki, ciepły, smaczny ser. Wszystko łatwo dostępne i niedrogie. Mariaż warzyw i sera nie jest wymuszony, bynajmniej. Bardzo polecam.

Podawałam na śniadanie, dla 3 dorosłych osób. Nic nie zostało. Przepis inspirowany daniem z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska". 

Zapiekany ser typu feta z warzywami

Składniki:
  • 1 opakowanie sera "typu feta"
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • pół papryki
  • pół malutkiej cebuli dymki
  • pół średniej wielkości cukinii
  • suszone zioła: bazylia, oregano
  • chili - pieprz cayenne
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C. Grzanie góra-dół.

Cukinię, paprykę i pomidory umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne.
Cukinię pokroić w półksiężyce, paprykę i cebulę w kostkę, pomidorki na połówki, a jeśli są większe, to na ćwiartki. Warzywa zmieszać z bazylią, oregano i pieprzem cayenne. Dodać do nich dwie łyżki oleju rzepakowego.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem (przydaje się do tego ręcznik papierowy lub pędzelek). Ser wyciągnąć z opakowania, odsączyć. Oprószyć z dwóch stron bazylią, oregano i chili - pieprzem cayenne. Ser ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wokół niego rozłożyć, najlepiej w dość cienkiej warstwie warzywa.

Zapiekać przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.

Podawać na ciepło.

Uwagi:

Danie to można podawać na śniadanie lub kolację - jako dodatek do kanapek, albo z bagietką czosnkową i lampką wina.

W porze letniej jest także znakomitą potrawą na grilla. Warzywa zapiekaj wtedy na specjalnych tackach, a ser z ziołami duś w folii aluminiowej.

Do dania można też dodać zielone lub czarne oliwki oraz dodać świeże zioła np. tymianek.


***
A może spróbujesz pieczonej ricotty z TEGO przepisu?




Bądź towarzyski, podziel się!


3 komentarze :

  1. Mega,robię dziś na kolację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. melduję, że było pyszne!

      Usuń
  2. Lubię przepisy Mateusza Gesslera, są proste, ale smaczne. Ten ser też jest niebanalny.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)